Последно посещение: Пон Юли 22, 2024 6:44 pm Дата и час: Пон Юли 22, 2024 6:44 pm
 [ 3 мнения ] 
какво да направя 
Автор Съобщение

Регистриран на: Сря Мар 10, 2010 6:53 pm
Мнения: 2
(View: Всички /В темата)

Мнение какво да направя
Имам работено 2 години и 4 месеца в една фирма, прекъсване от 10 дни и после работа в друга фирма. В момента съм безработен и в поделението на НОИ ми отказаха парична помощ при безработица, защото предишния ми работодател или не ми е внасял осигуровки или няма подадена декларация обр. 1, защото няма данни за осигуровки. В трудовата ми книжка пише че трудовия ми стаж е равен на осигурителния. Няколко пъти проведох телефонни разговори със счетоводителката, но до днешна дата все още няма внесени осигуровки. Какви са моите права, къде мога да подам жалба и може ли да очаквам някакъв резултат, незнам трябва ли в този период на изчакване да плащам здравните си осигуровки. Регистриран съм в бюрото по труда.


Сря Мар 10, 2010 7:11 pm Профил

Регистриран на: Пет Фев 26, 2010 4:24 pm
Мнения: 3
(View: Всички /В темата)

Мнение Re: какво да направя
За да може да се отговори на поставените въпроси, трябва да уточните на какъв договор сте бил назначен при първия и втория работодател. Ако договорът е бил граждански работодателят няма задължение да Ви осигурява във фонд безработица, както и няма задължение да подава декларация образец 1. В тази хипотези трябва да се осигурявате сам, задължително за инвалидност поради общо заболяване за старост и за смърт и по Ваше желание за безработица. Тогава и Вие сте задължен да внасяте сумите по различните фондове на Държавното обществено осигуряване, както и да подавате декларация образец 1 до десет календарни дни в териториалното поделение на НАП по регистрацията Ви.
Ако обаче договорът е бил трудов и то за повече от пет работни дни, или 40 часа, през един календарен месец, независимо от характера на работата, от начина на заплащането и от източника на финансиране, работодателят Ви (и първия и втория) са били длъжни да Ви осигуряват за всички осигурени социални рискове, а именно: общо заболяване и майчинство, инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт, трудова злополука и професионална болест и безработица.
Ако сте бил осигуряван по втората хипотеза, работодателят Ви е бил длъжен да плаща сумите по държавно обществено осигуряване, както тези за негова сметка, така и тези, които Вие дължите (правейки прихващане от трудовото Ви възнаграждение) и да подава декларация образец номер 1 в НАП. Ако същия не е платил вноските, но е подал декларация, то Вие ще имате осигурителни права, а съответните органи по приходите чрез законово предвидени механизми ще си събере парите от Вашия работодател (което в случая не Ви касае). Ако не е подал и декларация, тогава няма как да Ви бъдат изплащани обезщетения, защото в информационните масиви няма информация Вие да сте осигурен за тези социални рискове. Ако това се е случило по този начин, то според мен трябва да подадете жалба до Агенция по труда, както и да териториалното поделение на НОИ (по регистрация на работодателя) в която да посочите какво се е случило и да приложите всички необходими доказателства, т.е. всички документи, които са ви издавани, както и копие на трудовата книжка и документите въз основа на които сте получавали трудови възнаграждения (трудов договор и „фишовете" за получавани заплати).
Като заключение на казаното, по - горе Ви цитирам чл. 54а от Кодекса за социално осигуряване, за да се информирате, какъв осигурителен стаж Ви е необходим за получаване на обезщетение за безработица от ФОНД „Безработица".
Чл. 54а. (Нов - ДВ, бр. 1 от 2002 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 115 от 2004 г., бр. 105 от 2006 г., бр. 109 от 2008 г., в сила от 1.01.2009 г.) Право на парично обезщетение за безработица имат лицата, за които са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд "Безработица" най-малко 9 месеца през последните 15 месеца преди прекратяване на осигуряването и които:
1. (изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 1.01.2009 г.) имат регистрация като безработни в Агенцията по заетостта;
2. (изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г.) нямат отпусната пенсия за осигурителен стаж и възраст или професионална пенсия за ранно пенсиониране;
3. не упражняват трудова дейност, за която подлежат на задължително осигуряване по чл. 4.
(2) (Нова - ДВ, бр. 105 от 2006 г.) За придобиване право на парично обезщетение по ал. 1 се зачита и времето:
1. на платен и неплатен отпуск за отглеждане на дете;
2. на платените и неплатените отпуски за временна неработоспособност и за бременност и раждане;
3. на неплатения отпуск до 30 работни дни през една календарна година;
4. зачетено за осигурителен стаж по законодателството на друга държава на основание на международен договор, по който Република България е страна.
(3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 105 от 2006 г.) Паричното обезщетение за безработица се отпуска въз основа на заявление до териториалното поделение на Националния осигурителен институт.
(4) (Отм. - ДВ, бр. 112 от 2003 г., предишна ал. 3, изм., бр. 105 от 2006 г.) Паричното обезщетение за безработица се изплаща от датата на прекратяване на осигуряването, ако заявлението по ал. 3 е подадено в 3-месечен срок от тази дата. Ако заявлението е подадено след този срок по неуважителни причини, паричното обезщетение се изплаща за периода по чл. 54в, намален със закъснението.
(5) (Изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 1.01.2009 г.) Отпускането и изчисляването на паричните обезщетения за безработица се извършват въз основа на данните по чл. 5, ал. 4, т. 1 и данните, декларирани в подадените от лицата документи за отпускане на паричните обезщетения, при условия и по ред, определени с акт на Министерския съвет.
Николай Баташки, адвокат


http://www.forumat-bg.com/iuriskonsult/578-imam-raboteni-2-godini-i-4-mesetza-v-edna-firma

Успех! ;)


Чет Мар 18, 2010 3:56 am Профил

Регистриран на: Сря Мар 10, 2010 6:53 pm
Мнения: 2
(View: Всички /В темата)

Мнение Re: какво да направя
благодаря за изчерпателния отговор, подала съм жалба до НОИ и сега чакам някакъв резултат....


Съб Мар 20, 2010 6:45 pm Профил
 [ 3 мнения ] 


Кой е на линия

Регистрирани потребители: CommonCrawl [Bot]


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Иди на:  
Powered by phpBB , Almsamim WYSIWYG © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Превод: Ioan Arnaudov