Последно посещение: Пон Апр 22, 2024 5:54 am Дата и час: Пон Апр 22, 2024 5:54 am
 [ 4 мнения ] 
Знаците на зодиака /Линда Гудман/ 
Автор Съобщение
Princess
Princess
Аватар

Регистриран на: Пон Авг 03, 2009 9:12 am
Мнения: 1640
(View: Всички /В темата)

Мнение Знаците на зодиака /Линда Гудман/

ВОДОЛЕЙ: 21 януари - 19 февруариЦветните следдъждовни дъги - кой не е готов да възкликне пред красотата им? Децата назовават желанията си, художниците се опитват да ги нарисуват, мечтателите - да ги догонят, но Водолеят е изпреварил всички. Той просто живее върху дъгата. Нещо повече - той вече е успял да я разнищи, да разгледа всяка нейна ивица, всеки неин цвят и въпреки това е запазил възхищението си и вярата си в нея. Трудно е да благоговееш пред нещо, което напълно си опознал. Водолеят по принцип минава за реалист, макар че адресът му се намира в утрешния ден, а пощенският му код е изписан със синьото на лазура.

Луис Карол е Водолей и вие също като слисаната Алиса, поведена от него в Страната на чудесата, трябва да бъдете постоянно нащрек, защото хората, управлявани от Уран, са в състояние да ви сервират какви ли не изненади. Макар благодушни и спокойни по природа, Водолеите обикновено обичат да противоречат на общоприетото мнение и с тайно удоволствие изваждат от равновесие неподготвените за необичайните им постъпки. Обикновено са внимателни и учтиви, но понякога са в състояние в един миг да ви стреснат с неочаквани думи или постъпки, паднали като гръм от ясно небе. Типичната уранова личност е нещо средно между Албърт Швайцер и Мики Маус. Не го е грижа дали сандалите, обувките или гуменките, които е обул, са подходящи за случая. Ако реши, може и бос да се появи и да ви се присмее, ако види, че му се присмивате. За да демонстрират нежеланието си да се съобразяват с общоприетите правила, Водолеите понякога нарочно се обличат по твърде странен начин.

Ако държите да разпознаете хората, родени под този постоянен въздушен знак, имайте предвид, че те много често употребяват думата „приятел\". Франк Рузвелт -един от забележителните Водолеи, винаги започвал разговорите си с неизменното „Приятели мои...\", а типичният уранов въпрос, който фиксира края на една любовна връзка е: „Не бихме ли могли да си останем приятели?\" Водолеят не може да бъде преситен, не може да бъде наивен, не може да бъде възторжен, не може да бъде безчувствен. След като е направил своя продължителен експеримент, той запазва любопитството си към следващата загадка, а следващата загадка може да се окажете вие. Този човек, който с ума си е на милиони километри от вас, а в същото време ви прави дисекция под невидим микроскоп, вероятно е Водолей. След като сте били поласкани от неудържимото му любопитство, вие в един момент с неудоволствие може да забележите, че той проявява не по-малък интерес и към личния живот на уличния регулировчик, на бармана, на пиколото, на певицата в бара или на обитателите на отсрещната къща. Политиката го привлича, спортът го поглъща, а децата са му крайно интересни. В същото време по подобен начин го интригуват конете, автомобилите, старците, откритията в медицината, писателите, астронавтите, алкохолиците, пианата, въртележките и моливите - да не говорим за бейзбола и за Луис Армстронг. Задоволете се с това, че сте част от тая поредица и прежалете собственото си Аз - в противен случай той ще ви нарани, защото подходът му към всичко е хладен и безпристрастен.

Друг ориентир, за да разпознаете Водолея, е отнесеният поглед, излъчващ някакво загадъчно познание, недостъпно за вас. Очите на Водолея са предимно сини, зелени или сиви и обикновено имат някакъв призрачен, мечтателен израз. Косите му обикновено са прави, копринено меки, предимно руси, пясъчни или кестеняви; тенът на кожата му е светъл, ръстът му е по-висок от средния. Не бива да забравяме обаче, че тези характеристики не са абсолютни, защото асцендентът може да видоизмени външността на всеки слънчев знак. Профилът на Водолея се характеризира с подчертано благородство. Чертите му са фино изваяни - спомнете си изсечените върху златните монети ликове на римските императори. Когато обмисля нещо или след като е задал някакъв въпрос, Водолеят обикновено свежда глава. И рязко я накланя встрани или напред в очакване на реакцията ви. И нещо особено любопитно: поради двуполовостта на Уран в телата на мъжките Водолеи се срещат женствени белези като широк ханш например, а в телата на женските Водолеи - мъжки белези - широките рамене и пр.

Характерна особеност за Урановите представители е съвместяването на несъвместими на пръв поглед качества - те могат да бъдат забавни, своенравни, оригинални, надменни, независими, а заедно с това могат да бъдат отзивчиви и неуверени, дипломатични и внимателни. Водолеят се стреми към многолюдното обкръжение и е способен да акумулира в себе си безброй приятелства. Но в даден момент ще го видите мрачен и смръщен да търси усамотение и да се отнася враждебно към обкръжението си. Две са основните му състояния - общуване и изолация. Независимо от конкретното си състояние, той се отличава с остра проницателност, по-бърза и по-дълбока, отколкото е при другите. Това, че е бунтовник по природа, е заслуга на Уран. Носи инстинктивното усещане, че старото е обречено и че светът се нуждае от революционни променя (ако е политик, той притежава достатъчно мъдрост, за да не прибързва с прогласяването на тези принципи и да не провали стратегията си),

В характера на Водолеите е да анализират ситуации, приятели и случайно срещани хора. В стремежа си да проникнат в интимния ви свят те много често са безцеремонни и задават нетактични въпроси, от които бихте могли да се почувствате неудобно. Но бързо и с раздразнение се оттеглят, когато с разочарование установят, че интересът им е бил напразен. Обидно и болезнено е да разберете, че след като сте били според неговите внушения едва ли не най-важният човек на света, вашият Водолей изведнъж изоставя микроскопа си, защото сте му омръзнали, и се обръща към друга по-интересна личност. Как да не се обиди човек!

Водолеите се вълнуват от темата за приятелството, но нямат много интимни приятели. В тази област те държат повече на количеството, отколкото на качеството и дълготрайните им сърдечни връзки са рядкост. Твърде много ги интересува това какво ги чака зад ъгъла, за да се обвържат ;само с едно-две приятелства. Отношението на Водолея към света е безпристрастно и е безсмислено да предизвиквате чувствата му, но ако сте съумели да докоснете сърцето му (това не е същото като да сте го разчувствали), той даже би могъл да слезе от велосипеда си и да се върне назад, за да се увери, че не е пропуснал нещо.

Над урановите хора като че ли тегне странна прокоба за самота и те често остават неразбрани. Това се дължи на факта, че водолеевата утопия още не е завладяла околните. Понеже роденият под знака на Водолея живее в бъдещето и рядко прескача в настоящето, хората на земята го смятат за нещо като таласъм. Това не му убягва и той става още по-самотен. Но това, че другите не са като него, не е аргумент, който би го заставил да се върне в тяхното време. Той предпочита да се рее самотен в облаците и на нас, простосмъртните, ни остава да си правим догадки за неговия път. Астрологията буквално казва: „Онова, което Водолеите мислят днес, светът ще го мисли след петдесет години.\" Ако е вярно, то само задълбочава пропастта между подвластните на Уран и останалите хора. С пълно основание този слънчев знак е считан за знак на гениалността, защото над седемдесет процента от най-бележитите личности на човечеството са или със слънчев знак, или с асцендент Водолей. Вярно е също така, че немалка част от пациентите на психиатричните клиники са от същата зодия. Известно е, че границата между гениалността и лудостта понякога е незабележима и ако вие имате познати, управлявани от Уран, сигурно ви се е случвало да се питате от коя страна на границата се намират. Човечеството винаги е било склонно да отрича пророците, с които е съжителствало и това до известна степен обяснява нещата. Неслучайно битуват характерни фрази като: „Някога хората са се отнасяли с присмех към Фултьн и към неговия параход\", „Смятали са Едисон за бавноразвиващ се\", „Искали са да затворят Луи Пастьор в приют.\" Тези фрази формулират отношението на „здравомислещите\" към хората с дръзновена новаторска мисъл.

Хората на Уран съчетават в себе си хладната практичност с ексцентричната несигурност. Забележете, че те проявяват някаква инстинктивна симпатия към душевноболните. Впечатлява това, че почти всеки Водолей е в състояние да успокои някой умопобъркан като му заговори тихичко. Неговото умение да усмирява изпаднали в истерия хора и да успокоява изплашени деца е направо чудотворно. Възможно е свръхизострената му нервна система да е причина за тези негови чудодейни способности.

Родените под знака на Водолей притежават рядко широк мироглед. Те са чужди на всякаква ограниченост и предразсъдъци. Изключения се срещат само при Водолеи, които имат в рождения си хороскоп ранени планети, макар че и те няма да ви повярват, ако им го кажете. Инстинктът за братство е особено силно развит при Водолея. Може да прояви нетолерантност само по невнимание и ще се възмути, ако друг определи постъпката му като нетолерантна. Иначе е готов да смята за свой брат всекиго. Ето го - разхожда се със символичното си ведро сред богатите квартали и сред бордеите, черпи от водите на знанието и ги излива, все така, с изключение на времето, когато се е отдал на бездействие. Тези периоди не траят особено дълго и вие ще го видите отново да се появява, още преди да ви е домъчняло за него. Затова не смущавайте уединението му. Щом е решил да остане сам, нищо не може да промени решението му. Но дори да е взел внезапно решение да си смени телефона, без да го регистрира в указателя, това не означава, че той се е оттеглил завинаги. Адресът му остава непроменен, той - също. За него е невъзможно да се отрече от хората. Просто не му обръщайте внимание и не след дълго ще го видите отново да обикаля града на собственоръчно направени кокили, любопитен и осторожен.

Водолеите по принцип избягват да правят точни уговорки за срещите си. Те предпочитат неопределеността, защото не им е приятно да се обвързват с конкретни задължения в конкретно време. Един Водолей по-скоро би казал: „Хайде, пак ще се видим. Може би по някое време във вторник\", но без да уточнява часа и нерядко имайки предвид по-следващия вторник. Ако обаче все пак успеете да го уговорите за конкретен час, можете да бъдете сигурни, че ще бъде на мястото точно навреме. Погрижете се само вие да не закъснявате. Той може да не дойде, само ако по пътя го отвлекат. (На един Водолей е напълно възможно това да се случи. Изобщо, на тези хора може да им се случи всичко и по всяко време).

Можете да разчитате, че той винаги ще ви каже открито какво мисли, но никога няма да седне да ви учи как да мислите и как да живеете. По същия начин няма да позволи и на вас да го учите на тези неща. Той не обича да натрапва свои идеи, както го правят Овните, Лъвовете и Близнаците. Неговата философия повелява всеки да си има свой неприкосновен интимен свят, всеки да прави, каквото си иска, и всеки да уважава индивидуалността на другия. Приближаването на света към епохата на Водолея се характеризира с това, че негови предшественици стават децата-цветя и различните гуру. По един доста особен начин те като че ли изразяват идеалите на Водолея: равенство, братство, всеобща любов, невмешателство, стремеж към истината, експериментиране, самовглъбяване.

Да срещнеш Водолей, който се бори ентусиазирано за някаква кауза, е почти невъзможно. Водолеите смятат, че това, което правят е достатъчно. Те оставят на Овните, Скорпионите, Лъвовете и Стрелците да грабнат оръжие и Да поведат потиснатите в битка за освобождение. Водолеите са твърде заети с това да си обясняват причините за революциите, да изслушват хорските тегоби и да проявяват съчувствие. Не че не вярват в промените чрез насилие, напротив. Но оставят насилието на други. Водолеят не може да бъде страхливец, нито в морален, нито във физически смисъл. Но той не е настроен да води битки. Ако някой път му се случи да попадне в сбиване, той е способен да се обърка и да започне да раздава удари напосоки, но е способен и да се съгласи с противника, за да избегне стълкновението. В подобни случаи неговите реакции са непредсказуеми, но е сигурно, че на другия ден мнението му ще бъде каквото е било винаги - категорично. Всеки, който е придобил някакъв опит в изкуството на спора, може да го победи, тъй като в схватката на умовете той често се отклонява към абстрактни доводи. Затова най-доброто негово оръжие е шапката му. Той просто я нахлупва и си тръгва. Но неговото безусловно преклонение пред истината го задължава да брани до сантиметър позицията си, въпреки вродената си неприязън към конфликтите. Когато става дума за твърдо убеждение, той е непоклатим. Край него може да избухват гранати, но той ще върви решително по пътя си. Нищо няма да е в състояние да го отклони. Линкълн и Рузвелт - двамата президенти Водолеи потвърждават този принцип. Техните еднакво оригинални възгледи са еднакво силно оспорвани. Те и двамата са проявявали търпимост към останалите обществени теории, но са провели радикалните си реформи, въпреки липсата на подкрепа и въпреки яростната съпротива срещу тях.

Друга причина, поради която Водолеите често биват подлагани на враждебни критики, е че те са способни на всякакви изненади. Както са ви повели на запад, ще спрат изведнъж и без дори да ви предупредят, ще тръгнат на изток. Водолеят обича да ви държи в неизвестност за плановете си. Един мой познат от тая зодия в продължение на седмици не обръщаше внимание на оплакванията на съпругата си от развалената готварска печка. Четеше си вестника и се правеше, че не чува молбите й. Един ден пред къщата им спря камион и двама работници свалиха от него нова готварска печка. После я монтираха пред смаяния поглед на съпругата, която всъщност отдавна трябваше да е свикнала с подобни изненади.

Доверието на Водолея към хората не е нещо, което се разбира от само себе си. Той най-напред оглежда под лупа мотивите ви, ако е възможно, би огледал по същия начин и душата ви. Внимателният му анализ на вашите думи и жестове ще ви направи притеснителни. Направо ще изпитате чувството, че той ги складира в ума си, което си е така. От време на време може да ви се стори, че той плува в мъгла, но не се заблуждавайте. Той вече е преброил дори миглите ви. Водолеят няма да ви приеме само заради образа, който вече е създаден за вас пред света. Достатъчно е любезен, но няма да ви спести подробния оглед с помощта на прожектора си. Той много държи да знае какво се крие зад вашия образ, затова ще ви зададе няколко твърде неудобни въпроси. Затова пък можете да сте сигурни, че ако веднъж ви приеме, никакви клюки и сплетни няма да повлияят на приятелските му чувства към вас. Ако вече сте негов приятел, той няма да се повлияе от злостните шушукания на враговете ви, макар че от чисто любопитство ще им даде ухо. Остава да помните, че той ще си създаде мнение за вас едва след окончателния анализ.

Характерните болести на Водолеите са свързани с кръвообращението. Те трудно понасят зимните студове и страдат от влагата през лятото. В старостта си могат да страдат от разширени вени и атеросклероза, особено ако имат негативни емоции. Често ги сполетяват злополуки с краката, специално в глезена и пищяла. Глезените им могат да бъдат слаби и поради лошо кръвообращение да чувстват болки в краката. Трябва да се пазят от възпаление на гърлото. Сърдечни смущения могат да имат за кратко, но ако имат силни отрицателни влияния в рождения си хороскоп, тези смущения могат да бъдат опасни. Водолеите трябва да знаят, че имат нужда от чист въздух, от сън и движение, защото те обикновено подценяват тези чудесни лекарства. Как няма да им липсва чистият въздух, като постоянно затварят прозорците и се завиват с няколко одеала? Високият градус на умствената им дейност им пречи да се наспят достатъчно, да не говорим, че на всичко отгоре ги тормозят и странни сънища. Що се отнася до физическите движения, ако Водолеят не е развил любов към спорта от ранното си детство, ще му бъде много труд. но да се забърза, камо ли да се затича. Умът на Водолея се намира в състояние на перманентна тренировка, но тялото му обикновено е занемарено. То има нужда от специални грижи. Здравето на детето Водолей е отлично, въпреки някои странни, неподдаващи се на диагноза оплаквания. Бедите идват по-късно, когато зрелостта засили упорството на Водолея. Урановите хора са извънредно податливи на хипноза. Те интуитивно усещат това и избягват да се подлагат на действието й, но грешат, защото един добър специалист с помощта на хипнозата би ги освободил от различните неприятни фобии. Те се отнасят отрицателно и към предложенията за електролечение, макар че то също би могло да им помогне.

Не може да се каже, че паметта на Водолеите е забележителна, но по някакъв необясним начин като с невидими антени те усвояват знанията, без да им се налага да наизустяват това или онова. Те притежават качеството да не допускат до съзнанието си безполезната информация, но най-важното да абсорбират безпогрешно. Биха могли да се върнат от магазина, забравили да купят някои неща, просто защото са ги сметнали за несъществени. Типичният Водолей е много близък до образа на класическия разсеян професор. Един познат се беше уговорил да се срещнат с жена си в центъра на града. Само че срещнал стар приятел. (Това се случва много често на Водолеите. В Африка или на Алеутските острови, навсякъде е пълно с техни познати). Въпросният мой познат сладко си бъбрел с приятеля на мястото, където трябвало да дойде жена му. Дотолкова бил вглъбен в разговора, че когато тя усмихната довтасала, той равнодушно я погледнал, докоснал шапката си, хванал под ръка приятеля си и го повел по улицата, залисай в сладките приказки. Побеснялата от яд съпруга дълго не могла да разбере какво се е случило.

Водолеите притежават удивителната способност да се концентрират. Ако желаят, те могат в едно и също време да поемат информация, идваща от различни посоки. Могат да спорят оживено с някого и едновременно с това да не пропуснат нищо от онова, което става в другия край на стаята, стига да ги интересува. Понякога може да сте абсолютно сигурни, че Водолеят не е чул нищо от думите ви, но на другия ден с изненада разбирате, че той е способен да ги повтори едно към едно като магнетофон. Тази негова дарба да поглъща информация и познания не бива да бъде подценявана. Той го прави, въпреки че е в състояние да се отчуждава и да се откъсва от света в концентрацията си като моя познат, оставил жена си на улицата в състояние да убие първия срещнат.

Ако търсите ключа към утрешния ден, можете да го намерите в мислите на някой мъж или жена Водолей. Става въпрос за една невероятна интуиция, породена от способността без ни най-малки усилия да се улови загадъчното и мистериозното. Тази интуиция дарява Водолея с предварителна информация в пространствата на духовното. Познавам един Водолей, който вдига телефонната слушалка, преди да е прозвучал първият сигнал. На всичко отгоре той знае дори кой се обажда. Няколко пъти на Ейбрахам Линкьлн му са се явявали предчувствия за собствената му смърт, придружени с потвърдени от бъдещето удивителни подробности. Неповторимата чувствителност на Водолея му помага да отгатва вашите скрити помисли.Без много приказки той е в състояние да улови подробности, които са зарити толкова дълбоко в съзнанието ви, че вие отдавна не ги помните. Магическата осмоза дава възможност на Водолея да предава собствените си мисли чрез невидими електрически заряди. Посредством този необикновен процес той може да предава чувствата си даже застанал гърбом към вас. По телефона може продължително да мълчи и в същото време да получава и изпраща трептения, докато вие си мислите, че е заспал. На някои от тези хора не им трябва поща, за да изпращат телеграмите си.

Но в техните мисли няма никакво суеверие. Дори да е музикант или механик, Водолеят е учен по душа и никога няма . стигне до прибързан извод, преди да е подложил фактите , обстойна проверка с безпогрешния си ум. Мнението, кое-вече си е създал, е здраво и остава завинаги в съзнанието у. Казахме, че той обича промените в обществото, но собствените си възгледи не променя за нищо на света. Световният прогрес за него е отворена система, но когато опре до личното му поведение, то може да бъде изненадващо консервативно и тогава системата се затваря. Какво да се прави, неговият либерализъм също има граници.

Водолеите се отнасят с презрение към лъжата и измамата. Освен това те избягват да вземат и да дават пари на заем. Не искайте заем от тях - те по-скоро ще ви дадат безвъзмездно някаква сума. Ако все пак получите някоя петдесетачка до другия ден, внимавайте да не забравите връщането й. Един неизплатен или забавен дълг е в състояние да вгорчи приятелството ви. Тъй като държат на думата си и винаги плащат сметките си, Водолеите очакват същото и от другите. Не ги изкушавайте с изгодни лихви. Те по принцип се страхуват от заемите. Както се страхуват и от кредитните карти. Тяхното преклонение към честността понякога се деформира в неочаквано поведение. Въпреки че мразят лицемерието и прикритостта, те понякога дават толкова хитри отговори, че човек се обърква в представите си за тях. Но един Водолей ще кипне от възмущение, ако забележи нещо подобно у другите. Добре е да знаете, че абсолютната лъжа е табу за него, но той е в състояние да ви заблуди по начин, който трудно може да се вмести в границите на проповядваната от него почтеност. От една страна той всеотдайно се стреми към истината. От друга страна е стремежът му да скрие мотивите си. Налице е една несъвместимост на две коренно противоположни черти. Ако иска да стигне до истината за себе си, Водолеят трябва да признае противоречието.

Много Водолеи се добират до славата на идеалисти, но тази слава е малко пресилена като се има предвид, че в основата на истинския идеализъм са сляпата вяра и оптимизмът, а един Водолей е твърде умен, за да се заблуждава с изгубени каузи. Той знае, че повечето от мечтите са илюзии и по това си приличат с небесната дъга, която вече е опознал. Той не може да бъде впечатлен от традициите и авторитетите. Ще ги уважава, но няма да им позволи да го разколебаят в готовността му да разобличава заблудите, неистините и прибързаните изводи.

Умът и тялото на Водолея трябва да са свободни като вятъра. Опитай се да подчиниш Водолея - все едно, че се опитваш да накараш пеперудата да седи неподвижно, да уловиш южняка в килера си или да затвориш зимната хала в бутилка. Как да стане и кой би се опитал да го направи? И въпреки че той е далеч във времето, струва си да се помъчите да погледнете света от неговата гледна точка. Ще се почувствате по-мъдър, макар и малко объркан. Зодиакалното цвете на Водолея е жълтият нарцис. Чаткате ли сега защо на перковците им дават жълта книжка?

Влиянието на Уран - неукротимата и непресказуема планета на промяната, непрекъснато разтърсва душата на Водолея и заедно с това му помага да прави своите ярки като светкавици прозрения в бъдещето. Той принадлежи на човечеството и олицетворява най-съкровените му въжделения и идеали. Дори зодиакалният метал, уранът, не е метал като останалите, а радиоактивен елемент, който се среща само в съединения. Без този елемент атомните проучвания са невъзможни - благодарение на него се получава верижното разпадане на атома. Осем, подобни на светкавици, лъча се отразяват с магнетично великолепие от зодиакалния камък сапфир. Те могат да осветят тайните на Водолея пред онзи, който се стреми към това. Но трябва да знаете, че само ако и самите вие живеете в утрешния ден, ще можете да надникнете за повече от миг в самотното му сърце.


МЪЖЪТ ВОДОЛЕЙ

Не очаквайте от мъжа Водолей да се държи както обикновено се държат влюбените. Така ще си спестите много разочарования. Става ли въпрос за приятелство, той е незаменим другар, с когото може да споделите какво ли не. Но любов? Както казва един мой приятел Водолей, „всеки може да си има момиче. Любовта е нещо съвсем различно.\" Видяхте ли? Любовта наистина е нещо съвсем различно при Водолея.

Този индивид харесва всички. Всеки му е приятел. Дори към най-върлия си враг ще се обърне с „приятелю\". Затова когато започне да се държи сякаш не ви харесва, това означава нещо. Той е на път да лапне въдицата. Макар че любимото му развлечение е да прониква в чувствата на другите, не желае да разкрива своите. В живота му ще има много преживявания, които той ще анализира с ненаситно любопитство. И вие ще сте едно преживяване или поредният експеримент, колкото и да ви е тежко да го приемете. Не бързайте да се цупите. И той може да бъде победен и заведен пред олтара, само трябва да знаете как да се справите с нетрадиционното му виждане за хората.

По природа е общителен и обича да има публика. Но вниманието му към хората е безадресно. Готов е да помогне на всеки срещнат, докато ние, останалите, спестяваме тези си усилия само за избрани хора, имащи значение в живота ни. А за Водолея всеки има значение. Дори и онзи, когото още не е срещнал. Тъй като е привикнал да оставя на заден план собствените си проблеми в интерес на мнозинството, има вероятност това отношение да се прехвърли и в любовната му връзка. Когато осъзнае, че ви отдава всичкото си внимание, а в същото време отстрани го чакат и се нуждаят от него тъй много безименни лица, той може да се отдръпне, за да си докаже, че не е изгубил обичта към приятелите си и всички останали хора, като се е привързал към една конкретна личност. Но щом веднъж преодолее шока, че си е позволил да се заинтересува от една жена по-силно в сравнение с човечеството като цяло, той може да се прояви като невероятно внимателен в интимните отношения.

Вечно готов да анализира, мъжът Водолей непрекъснато се пита: „Какво ли искаше да каже тя с това?\" И не мирясва, докато не намери отговора. Загадките го влудяват. Надуши ли някаква тайна, няма да мигне докато не я разбули. Може и да се разочарова като я разбере, затова гледайте да му предложите нещо, което си струва да се открие. В противен случай ще покаже недоволството си по болезнено откровен начин и ще отиде другаде да разбулва тайни.

Момичето, което желае да го спечели, трябва най-на-пред да го заинтригува. Една отворена книга никога няма да събуди любопитството му. Привличат го затворените страници. Тогава се изостря детективският му инстинкт. Когато някоя жена го пренебрегва открито или е сдържа-I на, той застава нащрек. Прилича на копой, надушил следа. „Защо тя е толкова непостоянна?\" (Спокойно можете да бъдете непостоянна, стига да не обяснявате защо). „Наистина ли е толкова емоционална, или това е само игра? Защо се гримира предизвикателно, носи къси рокли с деколтета, а после се обижда, когато всички ония Лъвове, Стрелци и Скорпиони й подсвиркват пред кафенето? Приятно ли й е да я задирят мъжете или не? Какво ли се крие в главата й?\" Докато той оглежда, души и разпитва, момичето най-напред е поласкано. Щом обаче забележи, че същото любопитство го гложди и по отношение на келнерката, която току-що им е сервирала (или пък на кондукторката в автобуса), започва да се дразни и да охладнява. Да се чувстваш като насекомо под микроскопа на изследователя не е най-добрият стимул за женското сърце да запърха в гърдите. Тъй че накрая то бегом се изнася (към по-пламенен или по-земен мъж), а Водолеят тъжно въздиша цели две-три минути, преди да подхване следващото си романтично проучване. Стига, разбира се, някое ново изобретение или уникална идея междувременно да не са привлекли интереса му. Тогава следващият обект на проучване от женски пол ще трябва да почака реда си.

Мъжете Водолеи могат да бъдат трогателно нежни и покорни, но не е зле да си намотаете яркосин електрически кабел около пръста, за да не забравяте, че външното спокойствие и привидната отстъпчивост на вашия избраник са мираж. Той няма да търпи съпротива от страна на никоя жена. Ако реши, че го използвате, непредсказуемият уранов чар ще се изпари моментално, а вие ще изпитате странното усещане, че Кари Грант в един миг се е превърнал в Джеймз Кагни, готов да размаже гнил домат по физиономията ви. Един Водолей, стига да е достатъчно разстроен, е абсолютно способен на това. Страшното е, че може да му простите. Не го правете. Или поне не повече от веднъж. Той ще се впечатли от жена, която държи на достойнството си. Колкото до разваления домат, Водолеите обикновено не са чак толкова груби. При силна възбуда обаче разликата между половете изчезва от съзнанието им и наистина може да си изпатите.

Всеки Водолей се стреми да се сдобие със слава приживе. Независимо дали е футболен трофей или грамота като отличие за най-високия човек в областта. Но нищо чудно да бъде и Нобелова награда. При Водолеите всичко е възможно. От друга страна, голям процент от тях са постоянни пациенти на психиатрията. (Понякога двете групи трудно се различават една от друга.)

Някои мъже, родени под знака на Уран, са вманиачени на тема чистота. Непрекъснато се страхуват от микроби и болести. Изпадат в ужас, ако някой се избърше с тяхната кърпа за лице или диша над чинията им. Понякога несъзнателно, а друг път с определена цел пренасят фобиите си в интимните отношения. Царе са на това да развиват алергии към неща, които не им харесват. Правят го толкова достоверно, че могат да заблудят дори лекаря, камо ли наивните момичета. Затова не се учудвайте, ако вашият приятел изведнъж ви заяви, че не понася сенките ви за очи и от тях киха.

Водолеят не си пада по ухажването. Няма да ви подарява визонени палта и диаманти. И въпреки това животът с него пак може да има блясък, макар и без визони. Чуйте известния анекдот за Хелън Хейс и съпруга й Чарлз Макартьр. Когато се запознали, той й подал пликче фъстъци и казал: „Бих искал това да са изумруди.\" След като изтекли много години и спечелени долари, той й подарил колие от искрящи изумруди с думите: „Бих искал това да са фъстъци.\" Не зная дали Макартър е бил Водолей, но безспорно Уран е имал силно влияние в рождения му хороскоп. Неща от този род можете да очаквате при една връзка с Водолей. Тогава защо ви е визон?

А сега идва ред на най-неприятния за вас факт. За разлика от Рака, Козирога, Лъва и Везните Водолеят съвсем не примира за брак. Даже прави всичко възможно да го избегне. Много рядко на млади години се изправя под звуците на Менделсоновия марш. За да се измъкне по-лесно, обикновено още от самото начало поставя в основата на (любовта едно голямо и красиво приятелство. Избира си момиче, добро за компания, което ще споделя многобройните му интереси: бейзбол, кръстословици, арабски коне, светулките в делтата на Мисисипи и т.н. Защо ли? Много просто. Колкото повече общи теми за разговор имат, толкова по-малко време ще остане за интимности. А Водолеят се бои от тях, защото могат да го обвържат. Неговият идеал е жена, която му е приятел и не го притеснява с емоции. Затова дълго има да чакате първата целувка. Дори и да е събрал кураж най-сетне за обяснението в любов, въпросът за брака ще бъде избягван с всевъзможни извинения. Когато те бъдат изчерпани, ще се премине към невъзможните. Ако и тогава не се откажете от идеята си, ще започне да ви убеждава, че не си струва, защото при една ядрена катастрофа... Или пък какво ще стане с вас, ако догодина шефът му реши да го изпрати в Аляска? Един мой познат Водолей беше сгоден дванадесет години за едно момиче и все отказваше да се оженят под предлог, че тя в такъв случай ще трябва да пожертва кариерата си на Бродуей. Горкото момиче не беше и помирисвало сцена, но според него тя имала талант и нямало начин някой ден някой продуцент да не я забележи. И тогава женитбата й с него само би попречила. А как би се почувствал той? Като последния егоист, виновен за провала на нейната кариера. Момичето накрая не издържа и отиде да си търси щастието другаде.

Все пак има някаква надежда. Макар и късно, Водолеят накрая, общо взето, се жени. Това става, когато и последният му приятел ерген замине на сватбено пътешествие. На другата сутрин урановият човек се събужда с прозрението, че има една загадка, която другите хора вече са разрешили, а той още не е. И тогава, съвсем неочаквано, ще получите предложение. Уранови работи, не е ли така? Ако сте имали неблагоразумието да разбиете сърцето му, опитвайки се да му дадете урок за бавенето, той едва ли ще хукне да ви гони. По-вероятно ще пророни две-три сълзи и ще каже примирено: „Какво да се прави, такъв е животът.\" Възможно е дори да ви попита по детски наивно: „Не можем ли да си останем приятели?\" Ако му заявите категорично „Не\", ще свие рамене и ще си тръгне натъжен. Кажете ли „Да\", връщате се там, откъдето сте започнали - от приятелството.

Обикновено той не ревнува, освен ако няма силни негативни влияние в рождения си хороскоп. Или поне няма да ви го покаже. Самият едва ли ще ви изневери физически по простата причина, че за него сексът може да е интригуващ, но в никакъв случай не е всепоглъщащ. Естествено изключение прави Водолеят с асцендент Скорпион, но нищо чудно и при него интересът да си остане пасивен.

Веднъж свършил с тази важна работа - да си избере партньорка - той се успокоява и съсредоточава вниманието си върху по-интересни неща. При него сексуалните отношения не стоят на първо място. Те винаги са подчинени на идеалите му. Ако почувства, че е въвлечен в незаконна (от собствената му гледна точка) връзка, ще прекъсне всякакви отношения, каквото и да му струва това, само и само да не се забърка в нещо безчестно. Дори да ви свързва най-гореща любов, Водолеят ще страда мълчаливо, но няма да възобнови близостта си с вас. И ще трепери, да не би приятелите му да разберат и да започнат да го подпитват. Най-отчайващото е, че никога няма да ви обясни причината за скъсването. Нали той си я знае. А вие, ако можете, я разберете сама. По най-мазохистичен начин ще ви накара да повярвате, че всичко е било фантазия от самото начало. И някой далечен ден, когато може да сте вече на деветдесет и отдавна да е минало времето за всякакви връзки, ще ви разкрие истината, за да потърси опрощение и помирение. Това е прекалено жестоко, но единствената ви утеха е, че и той е страдал през всичките тези години. Откъде съм сигурна ли? Ами прочетете още веднъж началото - „Как да разпознаем Водолея\". Той притежава неуловима способност да телеграфира на другите чувствата си, с което може да ви доведе до пълно объркване.

Единственият начин да го накарате отново да ви обърне внимание е да измислите нова интригуваща за него загадка или да завоювате шеметна слава (например да станете първата жена, обиколила с космически кораб Венера). Не си мислете обаче, че такъв подвиг би променил чувствата му. Ако ви обича, ще продължи да ви обича, дори обиколката ви да не стига по-далеч от кварталния магазин за деликатеси. Вече ви стана ясно, че този човек е голям инат в любовните дела, нали? Неговата незаинтересованост в интимните отношения може да ви вкара направо в капана или да ви отпрати отчаяна в обятията на друг. Не бързайте, това ще бъде чиста загуба на време. Не сте забравили, че той не е ревнив, нали? А дори и да е, никога не го показва. И веднага ще надуши с проклетата си уранова интуиция, че му\'правите номер, защото ви е изучавал достатъчно дълго и сте му ясна. Остава ви единствено да се надявате, че ще бъдете привлекателна и на деветдесет, иначе почвайте отсега да се готвите за оная експедиция до Венера.

Ако обаче ролите се разменят и той започне да ви прави номера, много внимавайте да не би да дадете воля на собственическите си чувства. Тъй като за хората, родени под знака на Уран, приятелството е на първо място, след брака ви често ще има моменти, когато няма да знаете къде е вашият съпруг. Затова просто се успокоявайте, че колкото и да закъснява, причината е в любопитството и неизменния интерес към хората. Ако приятелят е от женски род, направете се на разсеяна. Най-вероятно и той самият не е забелязал разликата. Поставите ли му ребром въпроса къде е бил, ще ви каже истината. Проявите ли съмнение обаче, ще измисли най-невероятната история, за да ви накаже. А той е цар на това да измисля истории, коя от коя по-невероятни. След няколко тежки часа на размисъл ще съжалявате за подозренията си, както и за подробностите, които сте се опитвала да изкопните от него. Защото той действително не си ги спомня или просто не ги смята за важни, ето защо, ако упорствате, започва да си ги измисля.

Не бива да ви терзае чувството на пренебрегнатост, ако той предпочита да остане сам, когато го е обхванало някое от типичните му настроения. Не му обръщайте внимание и след малко той ще дойде да сподели мислите си, още по-нежен и внимателен от преди.

Вашият съпруг Водолей е способен всеки миг да ви поднася изненади. Може да не е много напорист в печеленето на пари, но пък ще направи или изобрети нещо в полза на цялото човечество. Или пръв ще стъпи на Марс, където ще се чувства като у дома си. Разбира се, има и богати Водолеи, дори и милионери, но те не са постигнали това с борба или с болезнени амбиции за забогатяване. Парите са им паднали едва ли не от небето. Понякога те са спечелени между другото, или пък са възнаграждение за опитите им да усъвършенстват някой продукт или идея за благото на човечеството. Друг път това са спестяванията им за ексцентричните прищевки на стари години, когато се готвят да пътешестват с машината на времето. Обикновено Водолеят е разумен и не харчи много, но вие не се разпускайте и спестявайте за всеки случай. Понякога може да ви изненада с известна щедрост, особено ако има асцендент Овен, Лъв, Стрелец или Риби.

Той ще бъде идеален слушател за децата ви. Те ще го занимават с историите си, а баща им ще ги приема на сериозно. Ще им помага и в математиката, защото е цар на сложните и трудни задачи. С удоволствие ще им разказва приказки и ще му бъде още по-интересно, отколкото на тях, как вълкът успява да преправи гласа си пред седемте козленца и как е приготвена отровната ябълка за Снежанка.

Трябва да сте наясно, че освен любовта другата причина един Водолей да се ожени за вас е, че иска някой Да му е подръка за доста прозаичните неща - да му зашие копче, да му сготви картофено пюре, да му намери забутаните чорапи. Затова не правете грешката да поставяте кариерата си над семейните задължения. Нито пък се застоявайте по кафенета с приятелки. Веднага откъснете поглед от интересната книга или вълнуващия филм по телевизията, ако той ви моли да му извадите трънче от пръста. Неговата представа за идеалната съпруга и майка е жена, отдадена постоянно на дома си. Но едва ли ще ви липсват разговорите с приятели, модните списания и мюзикълите. Той е в състояние да ви ги осигури сам и вкупом, защото винаги прелива от изобретателни идеи и изненади. Пък и преспокойно ще имате време за женски клюки и бъбрене по телефона, докато вашият Водолей е погълнат от поредното предизвикателство.Тогава даже няма да ви забелязва. Само че внимавайте да се озовете навреме до него, когато си притисне пръста, защото иначе ще се почувства пренебрегнат и ще нададе вой до бога.

Водолеят никога не забравя първата си любов. Той е в състояние най-подробно да я опише, което едва ли ще бъде приятно за съпругата му. Изходът е тя да е тази първа любов. (Впрочем за него първа любов не е първото момиче, с което е излизал, а това, което му е показало първо небесната дъга. Има разлика, нали?) Мъжете, родени под знака на Уран, често се женят години по-късно за юношеската си любов. Може дълго да почакате, докато чуете сватбения марш, но поне няма да бъдете изместена от призрак. Кой друг би могъл да превръща фъстъци в изумруди или обратно?

Нищо чудно вашият съпруг Водолей да забрави годишнината от сватбата ви, но за сметка на това ще ви донесе теменужки през януари. Може цели седмици и месеци да не ви каже нито една нежна дума, но една сутрин, когато му поднасяте боровинковия пай, да ви погледне в очите и да каже: „Знаеш ли, много си красива!\" Тогава нещо в гласа му ще накара коленете ви да омекнат.

Коледни изненади на плажа, великденски яйца през ноември, небесни дъги посред нощ, поздравления за празника преди разсъмване, торта със запалени свещи на виенското колело - забравихте ли? Та вие сте влюбена във Водолей! Пожелавам ви дълъг живот с щастлив край като в холивудски филм. Само гледайте по пътя да не се изгубите в Страната на чудесата!


ЖЕНАТА ВОДОЛЕЙ

Ако сте на път да започнете романтична връзка с жена Водолей, първото нещо, което трябва да знаете е, че тя е не по-малко странна в любовта, отколкото във всичко останало.

Тя е вярна, когато е влюбена, ала мъничко безстрастна и хладна като въздушните зодии. Съжителството с нея ще бъде безметежно и щастливо само ако й дадете пълна свобода да кръжи сред приятелите си и да се отдава на безбройните си интереси и занимания. В никакъв случай не се опитвайте да я вържете към печката. В най-неочаквания момент ще й хрумне да учи балет, да медитира високо в планината или да отиде в Корпуса на мира. Спомнете си приказката за златокосата принцеса, която живеела във високата кула. Сто.на сто тя е била Водолей. Нейните мечти са различни от вашите и моите. Тя чува празнични далечни фанфари, а повечето от нас никога не са и зървали пътеводната й звезда.

Тя прилича на мелодия, която почти сте забравили. Смътно помните думите и се опитвате да си я изтананикате, но тя все ви се изплъзва. Такава е и любовта на момичето Водолей - нежна, ефирна и в същото време изплъзваща се по неуловим начин. Това момиче принадлежи на всички и същевременно на никого. То държи на свободата си и ще бъде вярно само на оня, който оцени и приеме това. Освен това, когато се впуснете да уловите тази пеперуда в мрежата си, помнете, че тя няма да сподели непредсказуемия си живот с мъж, който не е верен на себе си. Нейните етични норми са твърде своеобразни и се различават доста от общоприетите, но тя се придържа към тях докрай. Ще разбере и вашите правила, стига да не правите компромиси с тях.

Ако в нейно лице търсите страстна партньорка, сбъркали сте адреса. Физическата любов за други може да е най-приятното нещо, но тя може и с нея, и без нея. Ще откликне със силно и дълбоко чувство на интимностите, но няма нищо против и по-продължителните платонични отношения. Защото може би изпитва страх да не би желанието към един човек да ограничи по някакъв начин свободата на духа й, да наруши верността й към нейната единствена истинска любов - волността. Оставете я на воля да проучва и експериментира, да върши нещо за човечеството, да се отдаде на странните си занимания.

За типичната жена Водолей парите не са от голяма важност. Няма да се разстрои, ако не сте най-богатият човек. Повече ще я радват вашите интелектуални постижения. Доктор Кристиан Бърнард със сърдечните му трансплантации и Вернер фон Браун със своите ракети биха я заинтригували много повече, отколкото Пол Гети и милиардите му.

Ако вашата кариера е свързана с политиката, науката или образованието, не бихте могли да направите по-успешен избор от една жена Водолей. Тя е истинско съкровище за пред обществото - изискана, духовита, жизнерадостна и лесно приспособима към всякакви социални слоеве. Пазете се само да не попаднете на по-странна и необуздана особа с неблагоприятни аспекти между планетите в рождения си хороскоп, която обича да скандализира хората, като ходи боса по улицата или пуши големи пури в автобуса.

Типичната уранова жена никога няма да ви подозира в изневяра и рядко ще се усъмни в думите ви. За един търговски пътник например тя е въплъщение на мечтите му. Няма да ви проверява в службата, няма да търси следи от червило по носните ви кърпи. Измамата трябва да се натрапи на вниманието й, иначе тя никога няма да тръгне да я търси сама. Ако се случи обаче да й изневерите, това ще нарани до болка чувствителната й натура. Ще го усетите по нейните странни замечтани очи.

Липсата на страстна ревност у нея обаче не е изцяло резултат на морална сила. Тя вероятно още след първия поглед ви е подложила на дисекция под микроскоп и сте й ясен. Освен това си има толкова странични интереси и хора, с които й е приятно да разговаря, че не й остава време да мисли какво правите, когато не сте й пред очите. „Далеч от очите, далеч от сърцето\" - казва поговорката. Отсъствието рядко засилва привързаността на Водолея. Понякога тази жена е способна да си затвори очите за кръшканията на своя партньор, стига да открива някои важни за себе си неща само у него. Но ако в действителност не се нуждае от този човек, въпросната морална сила ще заработи в обратна посока и тя ще си иде още при първото пряко доказателство за изневяра. Не се опитвайте да разпалите вече угасналите въглени. Но можете да си останете приятели, тя има желание за това. Жената Водолей обича да поддържа дружески отношения с бившите си съпрузи или любовници. Тя е забравила миналото и е изтрила от съзнанието си всички спомени. Това е като правило при нея. И има само едно странно изключение - цял живот помни първата си любов. Само първата обаче, която най-вероятно е свързана с момчето, подарило й пликче леблебия, когато е била на девет години, или с младежа, разхождал се с нея под дъжда. Или с оня клепар, мил и смешен едновременно, който е бил приятел на клоуна в цирка.

Много рядко тази жена би се впуснала в извънбрачна връзка. Това противоречи на чистотата в моралните й възгледи. Но доста от тази зодия са разведени. Те никога не предизвикват сами развода си, нито пък той им доставя някакво удоволствие. Просто охладняват, когато положението стане нетърпимо. Отиват си без да се обръщат назад. Щом се налага, могат спокойно да продължат пътя си сами.

Родената под знака на Уран е твърде любознателна и обича да човърка в душите на другите. Обича да разгада-ва тайните им, но никога не споделя своите. Не се опитвайте да четете мислите й. Това ще я ядоса. Обикновено е искрена, само че не забравяйте, че за нея едно е да излъже, а съвсем друго да премълчи част от истината.

След Везните жените Водолеи са най-красивите от Зодиака. Интересни и озадачаващи, те притежават някаква вглъбена и загадъчна красота. Образът им е много променлив. Ту приличат на нежни мадони, ту на жизнерадостни селянки. Преходът е непредсказуем и мигновен като яркосиния зигзаг на урановото електричество. Маниерът им на Сближаване може да ви зашемети. Обличат се умопомрачаващо. Може първи да тръгнат по новата мода, а може и да се придържат към стила на прабаба си. Не биха посра-мили корицата на нито едно модно списание, но в същото време всяка циганка би завидяла на умението им странно да съчетават дрехите си. С типично за Водолея безразличие те ще отидат на прием с прозрачна нощница или ще сложат дантелен шал на кожения гащеризон. Или пък ще идат на пазар с щраусови пера, а в зоологическата градина - с диаманти. Нищо чудно да ги видите на театър с маратонки. Прическата им също е непредсказуема като самата им личност. Всъщност коктейл от прически най-често украсява главите им. Плитки, кок, опашка, ангелски букли или прави като праз коси - всичко им отива. Пък и така няма да приличат на никоя друга жена на планетата.

Да разговаряш с жена Водолей е цяло преживяване. В първия момент прави впечатление с плахото си и резервирано държание. В следващия с внезапен уранов изблик ще изрече забележка, нямаща нищо общо с разговора. Умовете на всички други хора може да работят в логическа последователност, нейният обаче прескача като светкавица от утрешния в днешния ден. Неочаквано ще ви подхвърли трогателните си спомени. Питате я например какво мисли за космическите пътешествия, а тя отвръща: „Когато бях малка си мислех, че звездите са дупки в пода на рая и от тях струи светлина.\" Ако бъде в друго настроение, а вие се опитате да влезете в крак с мисленето й и кажете, че ви става тъжно да гледате как се разтапят снежните човеци, тя ще ви парира: „Стопеният снежен човек е просто купчина мокър сняг, Чарли.\" Най-напред е мечтателна, после - практична. Първо плаха, след това - буйна. Безжалостно ще се присмее на вашата история за летящи чинии и след малко ще ви разкаже за нежния нашарен с точици елф, който всяка вечер се появява на перваза на прозореца й. Никога не разговаряйте отвисоко с нея. Проявите ли неразбиране, ще се затвори и ще стане недостьпна. Би трябвало да се очаква, че жените Водолей ще имат силен майчински инстинкт, тъй като тяхната планета Уран управлява бъдещето, а децата също принадлежат на това бъдеще. Ала типичната жена Водолей може и да се стъписа пред задълженията на майчинството. Нужно й е време да свикне с мисълта, че трябва да посвети вниманието си само на едно човешко същество, след като толкова време го е разпилявала към кого ли не. По-хладна по природа, тя едва ли ще демонстрира външно своята майчина любов. По принцип е предана на децата си, но и вътрешно независима от тях. Въпреки това с желание ще се включи в родителския комитет. Ще разговаря с малките приятели на децата й като с равни, ще хвърля енергия и сили в училищните мероприятия. С отношението и действията си ще учи децата на доброта и човечност. Няма да бди също като орлица над рожбите си, но те ще могат да споделят всичко с нея. Тя рядко би наказала дете, което е казало истината, независимо какво е направило. Малките ще й имат пълно доверие и ще я търсят за съвет, понеже нейните схващания са лишени от предразсъдъци. Много я бива да вдъхва кураж и самочувствие, било то по повод на скрити под леглото чудовища или на обида от другарче. Способна е за броени минути да обърне нещата от плач на смях. За децата ви тя ще бъде забавна подвижна въртележка, всяваща около себе си радостен хаос. Няма да им мърмори за несвършените домашни задължения и ще им помага при уроците. Няма да ги задуши от обич, но ще бъде много нежна, когато са болни.

Май изпреварихме малко събитията, макар Уран действително да преобръща порядъка на нещата отзад напред. Защото преди момичето Водолей да стане майка, ще трябва да стане съпруга. Но първо трябва да я убедите, че бракът не е синоним на ада. Тя едва ли ще се втурне към женитбата. Не и преди да ви е изпитала, проучила и претеглила щателно. Ако преминете през проверката, знайте, че трудното тепърва предстои. Бракът с жена Водолей не е най-лесното нещо. Тя кротко на вид ще слуша съветите ви, но нещо вътре в урановата й природа се съпротивлява да ги приеме безпрекословно. Все й се ще да измени нещичко. Не може да направи кейка точно по рецептата, както не може да паркира колата точно както искате вие. Макар че ще се усмихва сговорчиво, ще си кара по своему. Ще експериментира нов начин за правене на кафе, за пълнене на писалка, за закрепване на кънките или за пресичане на улицата. Ще си облича пуловера наопаки, ще слага цветята в аквариум, ще си мие косата с крем за бръснене и ще подреди малък алпинеум върху бюрото ви. Само не я питайте защо. И тя не знае. Просто нейната вълна е с по-друга дължина.

За жената Водолей е трудно да дава израз на дълбоки чувства. Тя се задоволява обикновено с внезапни кратки откровения за любовта си. Намери ли обаче подходящия партньор, двамата се превръщат в модел за съпружеско щастие. Тази жена намира за глупави песните за влюбени, които се гледат само в очите. Толкова чудеса има по света, които трябва да се видят, че на нея й се струва чиста загуба на време да се взираш в нечии очи. Тя с радост ще ви позволи да я хванете за ръка и заедно да се любувате на залеза, на изгрева, на някоя стара кола, на коня на млекаря, на жълтата боклукчийска кофа или на червения балон, закачил се на църковния купол. Пуснете я сама да се скита из нейната Страна на чудесата, когато пожелае, и тя никога няма да се интересува защо така често се събирате на карти с приятели.

Най-сигурният начин да я изгубите е да проявявате ревност, собственическо чувство или предразсъдъци. Също и да бъдете критичен, тесногръд и консервативен. Ще трябва обаче да харесвате приятелите й, които са като Пъстра палитра.

Интуицията на тази жена е забележителна. Често я взема внезапно вдъхновение и тя вижда с месеци и години напред. Ето защо първоначалната й преценка може да не ви се стори разумна, но в края на краищата урановата жена винаги излиза права. Тя живее в утрешния ден и вие можете да прогледнете за бъдещето само чрез нея. Твърденията й винаги се сбъдват. Тя си пада малко магьосница и това е най-особеното й качество. Доверете й се.

_________________
Имай смелост да си служиш със собствения разум.


Сря Юни 15, 2011 10:00 am Профил
Site Admin
Site Admin
Аватар

Регистриран на: Чет Дек 18, 2008 6:21 pm
Мнения: 336
(View: Всички /В темата)

Мнение Re: Знаците на зодиака /Линда Гудман/
Ей това е класика бе!
Знаеш ли, че го търсех по едно време.

Помня като по-малък, съм виждал книгата из нас.

Ся ше се чете и ше се сравня :P


Вто Юни 21, 2011 6:42 am Профил Facebook Сенат Гласът на блогъра
Princess
Princess
Аватар

Регистриран на: Пон Авг 03, 2009 9:12 am
Мнения: 1640
(View: Всички /В темата)

Мнение Re: Знаците на зодиака /Линда Гудман/
Това е интересен текст, написан с много хумор , но има и доста съвпадения.
Поне в моя случай. Аз съм лъвица с асцедент водолей. :hihi:ЛЪВ 24 юли-23 августКазвал ли ви е някой напоследък: „Не, благодаря, не се нуждая от любезната ви услуга\“, и то с лице, разцъфнало в неотразима ослепителна усмивка? Ако отговорът ви е „да\“, знайте, че източникът на това ярко излъчване е бил звяр от породата на големите котки. За Лъва е нещо съвсем обикновено да демонстрира неукротимата си гордост по слънчево-закачлив начин и това е причината, заради която той много често излиза сух от водата.


Лъвът е царят, той властва над всички животни. Лъвът човек властва над всички нас. (О, да, знам, разбира се, че не е точно така. Но за бога не му го казвайте. Това ще сломи голямото му огнено и самовлюбено сърце.) С Лъва най-добре е да се шегувате. Тогава той няма да ръмжи срещу вас, да се зъби и да ви плаши до смърт, просто ще замърка като котенце. За Лъва няма средно положение: той или кипи от енергия и е страшно общителен, или изпада в аристократична ленивост, потискайки едва-едва блажените си прозявки. Ако този звяр ви интересува, ще трябва да пребродите всички бляскави, луксозни и претенциозни заведения в града, за да го намерите. Уверявам ви, че най-малко половината от плейбоите по тези места ще се окажат събратя по зодия, тоест Лъвове. А и по-свенливите от тях също го дават плейбойски, но по домовете си, доволно изтегнати и вживели се в ролята на домашни котараци. Лъвовете много мразят скуката и мрака. Изобщо не ги понасят.
Ако срещнете Лъв, който лесно се изчервява, направете си труда да проверите дали този прилив на кръв в лицето му не е резултат от гордост или надменност. Лицето на Лъва често пламти, защото той винаги танцува прекалено буйно. Страните му може да поаленеят и ако дамата на сърцето му току-що е минала покрай него. Във всеки случай много малка е вероятността лицето му да е пламнало вследствие на дълбок самоконтрол или обезличаващ го срам. Самовглъбени Лъвове не съществуват. Има само представители на тази зодия, които се правят на такива. Това добре го запомнете. Възможно е да срещнете Лъвове, които нарочно затъмняват управляващото ги Слънце и сдържано се изживяват като силни, горди и решителни личности. Не се оставяйте да ви подведат с това си държание. Дори най-благородните от тях са убедени вътрешно в царската си привилегия да властват над околните. Те само чакат нетърпеливо подходящия миг, в който с лъвски скок ще изскочат на сцената. Ако не ми вярвате, намерете си един Лъв от този тип и го засегнете на тема достойнство. Или се опитайте да му отнемете нещо, което според него му принадлежи по право. Дайте му заповед например или по подходящ начин му покажете, че го смятате за пълно нищожество. Тогава ревът на това смирено котенце ще огласи целия свят. Малко са смелчаците, които имат безстрашието да му се изправят насреща, когато той реши да брани правата и достойнството си. Някои Лъвове улягат с възрастта, но никога не скланят гордата си глава. Никога!
Що се отнася до физическите качества на представителите от тази зодия, огледайте се наоколо за хора, които приличат на лъв или лъвица, тоест имат гривеста, отметната назад коса, така че да открива лицето с измамно безразличен поглед. Лъвовете имат изправена стойка, надменна походка и плавна котешка грация. Жените съчетават в себе си елегантна пъргавина и възбуда, често прикрита зад едно добре обмислено спокойно, но непреклонно поведение. Не забравяйте, че лъвицата винаги е нащрек и ако само за момент се почувства застрашена, тя веднага ще ви се нахвърли. Ноктите й са скрити, но остри.
Щом Лъвът разсеяно се взре в простосмъртните около себе си, ще забележите как погледът му изведнъж става надменен, а осанката му – величествена. По правило и жестовете, и речта му са категорични. Лъвовете много рядко говорят или се движат бързо, почти никога не се затичват (освен ако асцендентът им не е Овен, Близнаци или Луната – в тези знаци). В компания е невъзможно Лъвът да остане незабелязан. Той непременно ще привлече вниманието ви с някое театрално изказване или действие. Другият начин да стане център на внимание е като се на-цупи или намръщи, докато някой разтревожено го попита: „Какво се е случило?\“.
Под този зодиакален знак се раждат доста синеоки създания, но повечето Лъвове, особено женските, имат тъмнокафяви очи, които могат да бъдат както топли и благи, така и да бълват огнени мълнии. По форма очите им са кръгли, леко дръпнати.
Косата е тъмна или рижа, обикновено буйна; носят я свободно пусната или небрежно падаща на всички страни, хваната нагоре или пусната надолу – едната крайност или другата. Тенът на лицето най-често е свеж.
Лъвовете имат странно въздействие върху хората. Ако човек се задълбочи в това въздействие, може да го намери за смешно. Почти не е възможен случай, в който да се изправиш пред един Лъв и да не се стегнеш или поизпънеш. Не знам дали ние не вършим това в желанието си да подражаваме на изправената пред нас царска осанка, или просто събираме сила, за да издържим на неизбежната поучителна проповед, защото Лъвовете много обичат да дават безплатни съвети. Имат навика, а и умението, да ти обяснят по малко надменен и снизходителен начин какво точно трябва да правиш, за да уредиш живота си.
Тази склонност към поучаване обяснява факта защо толкова много Лъвове са учители, политици или психиатри. Колкото и да са вбесяващи нравоученията им, тези хора наистина притежават умението да преценяват трезво и разумно ситуацията и много ясно знаят как да отстранят спънките по пътя. За съжаление тази прозорливост и способност за реална преценка буквално се изпаряват, когато Лъвът трябва сам да се справя с проблемите в собствения си живот. И въпреки всичко това е едно от качествата, които правят Лъва толкова привлекателен, наред с нескритото му чувство за превъзходство и безспорния му талант, съчетани с прозрачна уязвимост. Гордият високомерен Лъв уязвим? Да, точно така. Винаги се чувства дълбоко засегнат, когато мъдростта и щедростта му останат незабелязани или невъзнаградени. Много е лесно да го покорите, просто трябва да го ласкаете. В 99 процента от случаите той ще се превърне от ревящ звяр в кротко домашно коте, което самодоволно ще се грее на топлината на вашите комплименти. За много иначе строги и тиранични Лъвове именно тази слабост се оказва тяхното Ватерло. Суетата на Лъва е ахилесовата му пета. Комплиментите му действат като валериан на котка, а липсата на уважение го заслепява от ярост. Тези две крайности пречат на здравия му разум. Има Лъвове, които с успех ги контролират, но независимо от това те винаги дремят в този слънчев знак и винаги присъстват в него в определена степен.
Опитайте нещо подобно например: докато слушате поредната му тирада, прекъснете почтително вашия приятел Лъв и му кажете, че дрехата много му отива. Ефектът ще бъде светкавичен. Лъвът доброволно ще слезе, направо ще скочи от пиедестала на достолепието си, ще се поизчерви и съвсем объркан ще промълви: „Така ли мислиш? Наистина ли ми отива?\“ Независимо дали ласкателствата се отнасят до външния вид или до интелектуалните възможности, те му действат еднакво стимулиращо.
Лъвовете просто не могат да не усещат превъзходството си и да не театралничат от време на време. Един от учителите на дъщеря ми е августовски лъв. Един ден тя се връща от училище и ми казва: „Мамо, колко е смешен само нашият учител. Като го попиташ нещо, всичко знае, но понякога тръгва напред-назад из кабинета, ръкомаха и крещи: „Накъдето и да погледнеш, все идиоти!\“ Ние избухваме в смях, защото знаем, че всъщност не мисли така\“. Бедният Лъв, дори и децата осъзнават, че ревът му е по-страшен от зъбите. Но въпреки това мисля, че е редно да ви предупредя, че е възможно да срещнете представител на този знак с ранен Марс или Меркурий, или пък с асцендент Скорпион, и тогава вече зъбите му могат да се окажат наистина страшни. Но поне засега говорим само за типичните котки.
В много отношения Лъвът е изключително прозорлив. Рядко прахосва енергията си напразно. Никога не се опитва да вади вода от пресъхнал кладенец, както например е склонен да прави Овенът, и затова от Лъва става изключително добър организатор и разумен ръководител. Намери ли сили да потисне вродената си драматичност, заповедите му се оказват много резултатни, защото е майстор на обикновеното недвусмислено слово, дори и в случаите, когато преиграва. Лъвът винаги се възхищава открито и великодушно. Често дори притеснява околните с щедрите си комплименти. Също толкова разточителен е и когато трябва да изрази недоволството си. Каквото в главата, това и на устата. За него никога не е трудно да изрази отношението си по най-категоричния начин, независимо от това дали то е позитивно или негативно.
Царствеността на този слънчев знак заблестява в цялото си величие, когато Лъвът или Лъвицата влязат в ролята си на гостоприемни домакини. Ще ви накарат да се почувствате като в палат. Човек има усещането, че всеки миг пред вратата може да се появи каляска с лакей и от нея да слезе я някоя Мария Антоанета, я някоя Мадам дьо Бари. Лъвовете обграждат гостите си с изобилие от вкусни ястия, първокласни вина, красиви дами и приятна музика. Трябва да ви призная, че познавам един Лъв със силно влияние на Дева в хороскопа си, който веднъж бе приготвил нарязани на ситно краставици, поръсени с най-разнообразни билки, магданоз и овесени кълнове, но с изключение на тази кулинарна чудатост напълно в стила на Девата, всички останали неща на неговия прием бяха типично лъвски, включително и задължителните красавици От женски пол. Какво великолепие! Дори Луи XIV би за-видял! Но знаете, след Луи XIV – потоп, а след повечето неповторими забави на Лъвовете – пак потоп, но от покани, страсти, сълзи, извинения, или казано с две думи – от объркани емоции.
И сега, когато все още сме на тема романтични увлечения, която е всекидневна, ако човек си има вземане-даване с Лъв, та точно сега му е мястото да отбележа, че сред родените под този знак старите моми и ергени са рядкост. Но ако все пак срещнете такива, не избързвайте със заключенията си, преди да сте си направили труда тайничко да проверите как точно стоят нещата. Винаги имайте предвид, че край лъвското леговище витаят много и всякакви тайни. Ако вашият Лъв се случи нежен и мил, то бъдете сигурни, че е най-малкото влюбен, или пък току-що е разлюбил някого. Последното ясно проличава по унилия трагичен израз на лицето му. Непреклонната гордост на Лъва често става причина за разбити сърца и разтрогнати бракове, въпреки че без своята половинка Лъвът представлява жалка гледка. Но когато гордостта му е накърнена от любим човек, меланхолията мигновено отстъпва място на ярост и необуздани чувства. Запомнете, никой не може да се сравнява с Лъва по честолюбие и стоицизъм, а когато се наложи, и с несравнимата му издръжливост и способност да се приспособява дори към най-потискащите условия на живот. Това той постига, опирайки се единствено на голата си вяра и непресъхващ оптимизъм.
Склонността да прощава и съчувства са две много характерни черти в природата на големия котарак. Именно затова и сдобряването, и раздялата са много често явление в емоционалния му живот. Първото обаче се случва само след като фойерверките на наранената му гордост вече са изгорели и той се е почувствал отново самотен. Лъвът почти винаги се намира във вихъра на страстта не само по отношение на противоположния пол, но и по отношение на самия живот. Животът без любов, както за гордите лъвове, така и за кротките котета, просто не си струва да се живее. Когато любовта я няма, слънцето за него угасва.
Тези мъже и жени никога не разчитат на други хора. Предпочитат те да бъдат нечия опора. Обичат да се грижат за слабите и безпомощните и да ги защищават. Лъвът може да прегракне от рев и най-драматично да се оплаква, че всички тежат на неговия гръб и винаги трябва да носи този товар, но не вземайте на сериозно оплакванията му. Той обожава подобни неща. Опитайте се само веднъж да го освободите от подобно бреме или дори само мъничко да му помогнете. Тогава ще видите как на момента презрително ще отхвърли предложението ви. Особено финансова помощ Лъвът винаги предпочита да избягва. Въпреки че много често остава без пукнат грош, той винаги намира начин да се справи и отново да подплати изтънелите си джобове с пачки. Много малко са Лъвовете, които боравят внимателно с пари. Може да попаднете на някой, който още не може да се отърси от ранните си кошмари на тема данъци и дългове и се държи така, сякаш всеки момент ще влезе в затвора заради тях. Но той е само едно изключение. Типичният Лъв е безразсъден комарджия по сърце и убеждение и много често дори се изсилва при залаганията. Помнете обаче, че дори и стиснатите котки са винаги скъпо и модерно облечени. В абсолютно всичко Лъвът държи на качествата „лукс\“ и „екстра\“. Никога не се скъпи, когато става дума за развлечения и удоволствия. Обича да харчи пари и да дава на заем. Дава ги безразборно. Ако някой му поиска пари, а той в момента няма, предпочита да отиде да вземе назаем и да услужи, отколкото да признае, че Царят няма възможност да помогне на изпадналите в нужда поданици. Това обаче става само в краен случай, защото е под достойнството на Лъва да тръгне да търси пари, съвет или смелост от другиго. Азът им е достатъчно мощен, за да си произвеждат смелост в преголеми количества, а и са много умни, за да се оправят с пари, а що се отнася до съвета, сигурното е едно – не обичат друг да им го дава. Обърнеш ли се за съвет е равносилно да признаеш превъзходството на отсрещния. А кой може да бъде по-велик от Лъва?
Лъвът често вдига висока температура, често му се случват разни инциденти. Болестта го връхлита внезапно и тежко, но затова пък хроничните болести не са характерни за него. Тъй като Лъвовете никога не зарязват работата си наполовина, те или излъчват невероятна жизненост, или пък непрекъснато се оплакват, че са уморени и отпаднали. Тази втора реакция е типична само при липса на признание и при неутолена жажда за привързаност и обич. Сърцето при Лъва или е изключително здраво, или пък е със сериозен проблем. Представителите на този знак често страдат от болки в гърба и плещите, от заболявания на гръбначния стълб, краката и глезените. Имат оплаквания, свързани с половите органи и гърлото. Обикновено те се възстановяват много бързо. Най-голямата опасност за здравето на Лъва идва от немарливото отношение, както и от нетърпението му да стане от леглото преди болестта да е напълно излекувана. Когато боледува, в началото Лъвът се ласкае от грижите, с които е обграден, но скоро разбира, че се е озовал в ролята на слабия вместо на силния герой, и тогава много бързо решава да оздравее и да се изправи на крака. И успява.
За поданиците на слънцето не съществува средно положение. Те са или много небрежни и разхвърляни, или педантично спретнати и подредени. Обичат да клюкарстват и винаги когато нещо се случва без тяхно знание, се чувстват пренебрегнати и обидени. По природа Лъвовете са постоянни. Много трудно се отклоняват от пътя, който са решили да следват, въпреки че имат способността лесно да отклоняват другите от техния път. Събират единствено за да могат да раздават, разбира се, след като вече са осигурили за себе си бляскав трон и удобна пухена възглавничка. Лъвовете или преливат от неудържима енергия като същински парен локомотив, или изпадат в трайна леност и с дни се излежават на слънце като котки. Когато работят, работят. Когато се забавляват, забавляват се. Когато почиват, също го правят пълноценно. Повечето от тях притежават невероятната способност да се освобождават от досадните задължения, като гк прехвърлят на другите със задължителната подкупваща усмивка. За себе си запазват обаче най-важните и отговорни задачи като например кой да бъде избран за президент и как да бъде спечелена войната.
В трудни и критични моменти, за свое собствено учудване, Лъвът непоколебимо се нагьрбва с цялата отговорност на ситуацията и носи бремето си без да се оплаква и вайка; помага на безпомощните, защитава уплашените (ма-рак понякога да се страхува дори повече от тях), окуражава малодушните и без страх се впуска в решителни действия. Такава е истинската природа на Лъва, но тя заблестява с цялото си величие чак когато той изживее бохемския си период и го запрати на тавана ведно с бутиковите си вратовръзки и китарата, на която е обичал да посвирва.
Лъвът, независимо тих или шумен, е винаги истински и верен приятел, справедлив в яда си и неотстьпчив като враг, изобретателен и оригинален, силен и жизнен. Най-характерните за него дрехи са пищните, тъй като те най-много отиват на ярката му личност. Винаги прощаваме арогантността, непоносимия му понякога Аз, понякога смешните му пристъпи на суета и леност, защото сърцето му, както и металът, който му носи щастие, е истинско злато.
Палав и великодушен, жизнерадостен и любвеобилен, Лъвът живее сред поле от красиви макове, когато Слънцето е в апогея си. Зарът, който хвърля уверено, му показва числата едно и четири. Лъвът гордо носи топаз за късмет. Той стоически понася ударите на съдбата с помощта на вроденото си достойнство и изтънченост. Топлите златисти лъчи на непоправимия му оптимизъм се оцветяват в оранжево от отблясъците на залеза, а нощите му засияват с хиляди ярки звезди.
МЪЖЪТ ЛЪВ
Когато английският поет Томас Грей се обръща към нежното цвете с думите „и твоята руменина красива остава невидима, а сладкия ти аромат повяхва във пустинен ад\“, той едва ли е имал предвид душа, родена под знака на Лъва. Мъжът Лъв обича да лежи на слънцето или да разгорещява страстите, показвайки ораторското си умение пред знойни трибуни, но да го откриете самотен в пустинята е просто невъзможно. Дайте му сцена и публика от познати и непознати, които го обожават. Лъвът може Да прахосва парите, но не и очарованието си. Каквото и да прахосва обаче – прави го пред публика.
Такъв е той. В същото време не е никак трудно да привлечеш един Лъв. Трябва само да влезеш в ролята на негов слушател. Този мъж е коренно противоположен на вечно колебаещите се представители на Дева и Водолей и с огромно удоволствие се впуска в любовни авантюри. Ако обаче държите Добре да изиграете картите си, на всяка цена трябва да го обожавате, да го ласкаете и истински да го уважавате.
Ако се окаже поривист августовски екземпляр, сложете си тъмни очила и без да се страхувате се изложете на огненото му излъчване. Ами ако е някой от онези свитите и кротките? Не се подлъгвайте по привидната му плахост. Само погалете косъма му и ще видите какви искри ще излязат. Помнете, че това е само роля. Под привидната му любезност и спокойствие нетърпеливо пламти огънят на гордото му честолюбие и арогантна суетност, готов всеки момент да направи на пепел нахалната жена, въобразила си, че може да го командва.
Лъвът може да бъде галантен кавалер и нежен ухажор. Той е сантиментален и трогателно сърдечен. Малко му трябва, за да се впусне в любовни авантюри. Лъвовете лесно палят страстите си, само да има кой да драсне кибрита. Държат обаче и на атмосферата – свещи, тиха музика и други подобни. Тогава тяхната любов буквално процъфтява като онази алена роза, за която се пее в песента. Всъщност ако няма свещи и музика и първото стига. Пак ще се получи.
Ако любовта не присъства в живота му, огненият Лъв направо загива – разбира се след дълга и мъчителна агония. Трябва или да бъде обожавай, или да умре. Няма да сбъркате, ако приемете тези думи буквално. Когато ухажва, Лъвът не се скъпи – изискани ресторанти, скъпи парфюми, цветя, таксита, театри и фантастични любовни писма с панделка. Жената трябва да има сърце от камък, за да устои на такъв мъж.
След всичко казано дотук може би си мислите, че работата ви е готова. Не бързайте. Любовните авантюри с Лъвовете рядко минават без сътресения. Погледнете например съдбата на глезените избранички на почти всички кралски особи. Лъвът ще ви примами в бърлогата си и ще ви сгрее с пламъка на огромното си сърце, но леговището му лесно може да се превърне в плюшен луксозен затвор. Дали е ревнив? Отговорът е „да\“, изписан с големи светещи букви. Вие сте негова телесно, умствено и душевно. Принадлежите му цялата. Той ще ви напътства как да се обличате, с каква прическа да ходите, какви книги да четете, с какви хора да се срещате и как да разпределяте деня си. Ще ви разпитва къде сте ходили цели два часа, след като сте му казали, че излизате за малко до магазина. С кого сте се срещали и за какво сте си говорили. Ако пък не му кажете какво си мислите, докато приготвяте бекона му и докато замечтано гледате през прозореца, при всички положения ще се надули. Дали не мислите за някой друг? Не забравяйте неговата импулсивност, която лесно може да бъде разпалена. Глупаво е да го дразните с мимолетни флиртове, за да му доказвате, че сте желана и харесвана жена. Това той си го знае. Не се нуждае от доказателство. Освен това ако прекалите, рискувате да простре невинния ви приятел на земята с непредвидими за него последствия.
В любовната връзка с Лъва не всичко е постлано с рози и това се отнася както за кротките, така и за палавите екземпляри. Не съществува особена разлика между тях. Всяка жена, която е влюбена в Лъв, трябва да си купи книгата „Ана и кралят на Сиам\“. И внимателно да я прочете. Сиамският крал е типичен представител на тази зодия и можете да получите много полезни съвети от тактиката на Ана. Преди всичко предизвикателното поведение, което пробужда неговия интерес, след това женската смиреност, която трябва да проявите едва след като сте го накарали да разбере, че няма да бъдете изцяло погълната от него. Да, историята на Ана е много поучителна и показателна. Трябва добре да я запомните.
Бъдете готова да охладите огромния му ентусиазъм с трезва мисъл и да го успокоите, когато преувеличи проблемите си. Разбира се, кроткият Лъв реагира по-кротко, но това не променя нищо. Резултатът е еднакъв независимо дали реве и беснее, че подчинените му не го слушат или се мръщи на задната веранда, че съседите не са го поздравили. Необходима му е вашата устойчивост, която да уравновеси прекомерната му гордост. Ако не притежавате тази стабилност, любовта между вас може да прерасне в постоянна титанична борба. Толкова често ще почнете да се карате и сдобрявате, че приятелите ви съвсем основателно ще любопитстват: „Какво пуши, а?\“ – „Нищо, просто Лъвът се е напушил, това е всичко.\“
Не се опитвайте да изградите собствена кариера. Това вече той няма да понесе. Той трябва да бъде вашата кариера. Лъвът може да позволи на жената до него да работи от време на време, особено когато банковата им сметка е поизтъняла, но тя трябва често да му повтаря, че за нея работата стои на последно място след него и домашното им огнище. Той не понася конкуренция нито от друг мъж, нито от други увлечения. Ако след всичко това все още желаете да опитате късмета си с мъж Лъв, тогава на добър час, стягайте чеиза и не забравяйте, че всичко в него трябва да бъде на ниво. Защото той ще ви развежда насам-натам по Коледа и по Великден и ако не искате да се лишите от компанията му, трябва ослепително да сияете в царствени одежди.
След като станете съпруга и майка на децата му, разбира се, все още силно влюбена в него, можете да седнете с молив в ръка и да теглите чертата, под която ще има повече „за\“, отколкото „против\“. Вашият съпруг е мил и сърдечен, истински Крал Артур, ако обаче цялото семейство се върти около него. Ако се радва на необходимото му внимание, ще ви се отплати пребогато. Например често ще ви повтаря, че изглеждате чудесно, ще ви позволява да харчите колкото си искате, а на всичко отгоре (не е за вярване, като се има предвид влюбчивата му натура) много е вероятно да ви остане верен. Въобще разликата между семейния и несемейния Лъв е голяма. Ергенът обича да кръшка, докато семейният рядко изневерява и ще ви кажа защо. Защото го мързи да гони жени, при положение, че у дома си има всичко и всичко му е наред. Защо да задява мацки, след като може мързеливо да дреме в хамака си. Обича да си играе с децата, ще ви пази от най-различни неприятности и може да ви предложи вълнуващия живот на съпруга, но не каква да е, а съпруга на издигнал се високо в кариерата си мъж.
Ако избраникът ви е от зодия Лъв, чакат ви бурни светски изживявания. Ще преживеете и нощи, в които той няма да се прибере, защото е излязъл да се весели с „приятели\“, от време на време няма да ви подминават и парични проблеми, главно поради внезапните вложения. Познавам Лъв, който веднъж купи десет акции от петролен кладенец. Той бе един от най-малките акционери, но независимо от това посещаваше сондата два пъти в месеца и се правеше на важен пред работниците. На въпроса какво прави там, отговарял, че иска да види как върви работата по неговия кладенец. Самите работници пък започнали да го гледат с уважение и го помислили за член на Управителния съвет.
Но всяко зло за добро. Защо ще ви се сърди, че сте си купили скъпа шапка от норка, след като не се свени да проиграе на комар цяло палто от норка или е изгубил на търг всичките ви спестявания от последните години, и то за какво? Вероятно за подобна на сандък ракла, изрисувана с черепи, кръстосани кости и надписи „Отрова за плъхове\“. Голям пиниз! Изобщо, пазете го настрана от търгове, дори ако трябва да го държите под ключ, защото той страда от патологична страст да залага повече от всеки друг, за всичко и по всяко време. Подобен е и стремежът му към само-изява, като плаща сметките на компанията.\“ Аз черпя\“ -високо ще извика Лъвът и трябва да кажете сбогом на парите за отдавна обещания хладилник. И в Тексас, и в Лае Вегас всеки Лъв се чувства като у дома си. По характер той е безразсъден комарджия, с изключение на онези, чийто асцендент или Луна предполагат по-голяма пестеливост.
Лъвът обаче притежава една черта, която може да ви е от голяма полза. Повечето от тях могат да поправят счупени предмети. Без значение дали е бравата на вратата, кранчето в банята, обикновен магнетофон или сложна стерео-уредба. Ако е типичен представител на зодията си, ще гледа да поправи всичко повредено в къщата. Ако обаче не успее да се справи, така ще се разгневи на разваления уред, че непременно ще го срита, след което бравата ще проработи, от кранчето ще потече вода като от Ниагарския водопад, магнетофонът ще засвири, а стереото ще гръмне оглушително. Тази зодия няма проблеми с техниката.
Болшинството от типичните Лъвове разглобяват и сглобяват мотори, без дори да се изцапат. Лъвът никога няма да остави вратата си да виси на една панта в продължение на месеци или пък мокетът му да бъде недозалепен. Много от тези хора могат сами да си построят нова стая към къщата си. Често си обзавеждат работилници в мазето. Не се оплаквайте от пръснатите навсякъде стърготини. Всичко това му носи удоволствие, пък и го задържа вечер у дома.
Лъвът е роден да бъде душата на компанията, и то без да се опитва да се прави на клоун. Стреми се да изглежда интересен, само за да привлече вниманието върху себе си. Околните обаче бързо осъзнават, че е по-добре да уважат моментните му пристъпи на закачливост. Независимо на какъв се прави и какво впечатление създава, в характера му няма нищо леко и безгрижно. Той е много по-упорит и непреклонен, отколкото изглежда. Отлично знае какво иска и обикновено го постига. След което знае и как да го задържи.
Ако не искате да ви изневерява, докато ви ухажва, трябва да го заливате със страст и ласки, в противен случай непресъхващата му жажда към любов и драматизъм ще го подтикне да преброди цялата джунгла, но да ги намери. Ако връзката помежду ви е истинска и сериозна, той най-вероятно ще ви остане верен, но може и да си позволи малко прегрешение. Това е неизбежно. Лъвът цени красотата, така че ако сте от онези жени, които посрещат с ревност всяко негово заглеждане встрани, ще се наложи да се промените. Ако любимата му го изостави само защото си е позволил малко да пофлиртува, той ще се почувства страшно учуден и засегнат. Ако се озове в подобна ситуация, мъжът Лъв е готов да изиграе абсолютно всичко – от сърдечен припадък до затрогваща раздяла, само за да ви върне отново в огромните си страстни обятия. При това ще го направи така убедително, че ще се почувствате като някакво зло чудовище. Лъвът си пада по емоционални и разтърсващо драматични сцени. Подобните негови театрални представления обикновено са кротки и безобидни, така че не ги приемайте сериозно. Независимо че е добронамерен по природа, той не умее да проявява разбиране към чувствата на другите. Повечето мъже, родени под този звезден знак, са изцяло завладяни от собствената си натура и затова често проявяват прекалена откровеност и нетактичност. Хубавото е, че греещите им усмивки бързо разведряват атмосферата. Злобата им е непозната. Лъвът може да вдига шум до небето, но злонамереността и жестокостта изобщо не са му присъщи (освен ако в хороскопа му има ранена планета). Той обича всякакви видове спорт, но с напредването на възрастта предпочита да им се наслаждава от трона си вкъщи, докато някой слугува около него.
Невинаги, но доста често у този мъж може да се види една особеност. За разлика от Козирога, който използва брака, за да се издигне в обществото, Лъвът сякаш е по-склонен да се жени за момичета, които са под него в обществената йерархия. Не че не държи на положението на половинката си, но предпочита да си намери „поданик\“, над когото лесно може да упражнява властта си. И се оказва, че подтикван от това свое желание, нерядко греши, защото нежната, гледаща го с възхищение бедна виолетка, след като постигне целта си, може и да посегне към скиптъра му. И когато това стане, детронираният Лъв се превръща в жалка гледка – на лицето му е изписан трагичният израз на монарх в изгнание.
Наистина е жалко, но Лъвовете рядко създават големи семейства. Много от тях изобщо нямат деца, други са разделени от наследниците си, а трети имат само по едно. Жалко, защото те са много сърдечни и нежни бащи, но пък са прекалено добри и снизходителни. Според тях основното им родителско задължение е от време на време да се поскарат на децата си. Малките се дразнят от прекалената им взискателност и се отегчават от многословните им проповеди, но не след дълго разбират, че таткото им може да бъде спечелен на тяхна страна с няколко комплимента. Бащата Лъв много държи да го уважават и ако осъзнае това, хитрото му дете често започва да му подвиква „Да, сър! Точно така, сър!\“ Грижата за истинската дисциплина и възпитание на децата лягат изцяло на плещите на майката. Децата може да мразят невъздържаните му грубости, защото такива неминуемо ще има, но щом пораснат, ще си спомнят за него с много любов. Един съвет към майката. Не обгръщайте с повече внимание децата си, отколкото вашия Лъв, защото това неизбежно ще нарани огромното му его и ще провокира излишни проблеми.
Какво обобщение можем да направим на това вечно смайващо лъвско същество? Добронамерено ли е то или опасно? Великодушно или егоистично? Наистина ли е контактно и обича хората? Заслужава ли съвършената си репутация? Наистина ли заслужава да се нарича цар на зодиите? По всичко личи, че съдейки от собствената си позиция, според него напълно заслужено властва както в любовта, така и в професионалната област. Трябва да му се признае, че обикновено преуспява и в двете.
Може да не ни е писано да разберем дали мъжът Лъв е наистина цар, или само претендент за трона. Но пък ще разберем други неща. Той има всякакви и трудно задоволими апетити. Наперен е като паун. Изпитва силно желание да командва. Не забравяйте, че Лъвът постоянно дълбоко в себе си се страхува да не се провали и да не стане за смях. Подобни опасения непрекъснато го разяждат и го правят още по-суетен и горд. Когато обаче благородният му характер бъде предизвикан от някаква справедлива кауза, той става неузнаваем и безстрашен. Нищо не е в състояние да го спре. Тогава дори и самият той усеща превъзходството на собствената си сила и смелост, които винаги се е опитвал да изяви и които изведнъж се оказва, че винаги е притежавал.
Докато ви ухажва, вашият любовник Лъв може да ви смае със странностите си, но помнете, че никога не е лош партньор за сериозна връзка. Ако успеете мъничко да потиснете собственото си его и да изградите живота си съобразно с неговия, вие не само може лесно да го опитомите, но и дълго ще бъдете обект на ухажване и по-важното – никога няма да бъдете самотна. А не забравяйте и кранчетата в банята, които умее да оправя.
ЖЕНАТА ЛЪВ
Съществува едно единствено типично нещо за жената Лъв, което вероятно няма да ви се понрави: стара тетрадка дневник със спомени и снимки на всичките й бивши гаджета. Не я карайте да ги изгори. Едва ли ще го направи, тъй като е прекалено романтична.
По-скоро може да се сравни със слънчоглед, отколкото със срамежлива теменужка. Обикновено се радва на широка популярност и ако сте решили да я завоювате, ще трябва да се преборите с голяма конкуренция. Щяхте да се ползвате с предимство само ако се казвате Маунтбътьн, Чърчил, Кабът или произхождате от някой друг аристократичен род. С една дума, ако името ви има царско, благородническо или тузарско звучене. Просто не мога да възприема жена Лъв да се омъжи за някой си Карбанкъл или Смит. Всъщност обаче е възможно. При тази жена всичко е възможно. Но в такъв случай тя вероятно ще се подписва Смийт вместо Смит.
Може би тя ще обсеби ролята на водач на свитата и ще господства над придворните си дами като истинска кралица, но ще го прави с такава обезкуражаваща сърдечност и светеща усмивка, че едва ли някой ще възроптае. Вероятно останалите жени осъзнават, че е родена да управлява и да диктува правилата на играта, на модите, обичаите и обноските. При всички случаи всякакъв опит да се отнеме нейната власт е обречен на провал.
Природата сякаш е проявила пристрастие, като е създала тази жена с енергия, ум, изтънченост, красота и самобитен сексапил колкото за три жени най-малко. Ако случайно страдате от комплекс за малоценност, по-скоро се ориентирайте към друга не толкова пъстропера птица. Не си мислете, че ще можете да я опитомите и да направите от нея послушна домакиня, която предано ще ви гледа в очите. Мъжът, който очаква момиче от зодия Лъв да го боготвори, трябва да е голям наивник. Ще се радвате на невероятен късмет, ако успеете да я убедите да бъде по-сговорчива и по-отстъпчива с вас, да ви има уважението и преди всичко да ви остане партньорка в любовта, като по този начин ви направи владетел на чувствата й. Фактът, че ви е дала разрешение да я обичате, е равносилен на посвещаване в рицарско звание. Това не е никак малко, за бога. Може и да бъде далеч по-зле. Жената Лъв означава повече от една жена. Тя е нещо като луксозно бижу, което не се намира току-така.
Трябва да запомните, че тя е способна еднакво добре да влиза в ролята на свиреп звяр и пухкаво невинно котенце. Гласът й може да упоява като страстен шепот, движенията й – нежно да галят въздуха, а огромните й меки очи – да блестят със задоволство, докато невинно потрепва с клепачите си. Тя може да изглежда стабилна, спокойна и флегматична като застинало езеро. Трябва обаче да бъдете нащрек! Тя играе тази роля, защото знае, че отзивите за такова представление винаги са ласкави. Ако я лишите от главната роля във филма на любовта и й кажете, че ще бъде дубльорка или просто ще играе второстепенна роля, скоро ще разберете, че кротка и покорна тя НЕ може да бъде. Разбира се, повечето от жените Лъв, които задявате, веднага ще ви предупредят колко са горди и недостъпни, поради което номерът ви едва ли ще мине. Не бива обаче да забравяте, че между тях се среща и една друга порода – старателно крият ноктите си, но за всеки случай ги точат ежедневно.
Ако започнете да проявявате интерес към момиче Лъв, първото нещо, което трябва да направите, е да се запасите с подаръци. Без значение какви, но е важното да са скъпи и избирани с вкус. Освен това когато й ги поднасяте, не забравяйте да се издокарате. Желателно е да порепетирате различни комплименти, които да са оригинални и точни. Фрази като „луд съм по теб\“ или „полудявам като те видя\“ само ще ускорят заповедта й за незабавното ви изхвърляне от двореца, навън при тълпите. Всякакви вулгаризми и цинизми предизвикват мрачното й презрение. Трябва да помните, че ухажвате царска особа, която не вирее без ласкателства и възхищение, но преди всичко се интересува от вашата мъжественост и не възнамерява да ви превръща в мъж под чехъл. Можете да се радвате на нейната любов само ако проявявате силата си. Тя не би ви обидила със снизходително отношение. Пък и изобщо не смята, че е представителка на слабия пол.
Момичето от зодия Лъв притежава спортна фигура и обича спорта, но по-умно би било да я заведете на театър, а не на мач. Театърът и сцената я привличат неудържимо и й действат преобразяващо. (Трябва на всяка цена да вземете места на първите редове на партера, а не на балкона.) За предпочитане е да подберете пиеса, в която героинята се държи така, както би ви се искало вашата любима да се държи същата вечер. Тогава имате изгледи за известен успех, тъй като тя несъзнателно ще изиграе току-що гледаната роля, подражавайки и на най-незначителните извивки на гласа. След края на пиесата не й купувайте сандвич, с очакването, че безропотно ще го приеме само от любов към вас. Канете я по-рядко, но само в луксозни заведения. Нейната цел не е да ви похарчи парите. Точно обратното – тя е щедра по характер и сама ще предложи да си плати сметката, а освен това вероятно ще ви затрупа с толкова подаръци, колкото вие не сте й подарили. Истината е, че не понася мизерна обстановка. И най-бедната жена Лъв на света ще направи всичко възможно да намери пари за завеси в дома си, за пръстени на ръцете си и за нови токове на обувките си. Понякога може да я зърнете да обикаля бедняшките квартали, но го прави единствено от любопитство, като страничен наблюдател, далеч от тълпата. Мизерията й действа подтискащо и тя се чувства като болна. Ако живеете в колиба и ходите облечен като просяк, нямате никакви шансове за успех.
Може би ви е известна историята за френската благородничка, която се разхождала в градината на Версайския дворец заедно с любимия си. Внезапно спряла и го запитала: „Скъпи, простите люде познават ли красивото чувство, наречено любов?\“. След като той й отговорил положително, тя обидено възкликнала: „Но то е прекалено възвишено за тях!\“. Убедена съм, че тази дама е била от зодия Лъв.
Не бива да се сърдите на тази жена за спонтанните й изблици на невъздържаност и суета. Такава й е природата. Притежава чувство за превъзходство, но това не дразни хората около нея. Те я обичат и уважават, защото винаги се държи любезно и великодушно и се отнася с майчино състрадание към децата, беззащитните и отритнатите. Не очаквайте от нея да напусне трона, който по право й принадлежи. Ако е типична представителка на тази слънчева зодия, ще бъде толкова изящна и ослепителна, че хората безпрекословно ще приемат изключителната й натура. Интелигентна, умна, силна и способна, в същото време толкова женствена – какво повече от това.
С малко ласкателства ще получите от жената Лъв онова, което желаете. Вече разбрахте, че това е нейната слабост. Ако имате намерение да се ожените за нея, ще ви издам и още една тайна. Трябва да знаете, че все някога ще й омръзне позлатената клетка, в която сте я сложили, и ще поиска да се поразходи из джунглата, за да види как живеят другите котки в нея. Ако трябва да стои затворена между четири стени, тя скоро ще се лиши от лъвското си величие. Ето защо трябва да я оставите да намери професионалното си призвание. Ако й отредите ролята на домакиня -свършено е с нея, освен ако не сте някой богаташ, че да й осигурите възможността постоянно да устройва партита или да обзавежда дома ви с екстравагантни мебели.
Обикновено тази жена е прекрасна съпруга. Рядко може да я видите повлечена и разчорлена, с ролки в косите или крем по лицето. Не че не обича козметиката. Типичната лъвица може да седи с часове пред огледалото и харчи луди пари за козметички. Вие се наслаждавате на резултата от тези нейни усилия, но не и на начина, по който постига всичко това. „Любима, нужно ли е да харчиш толкова много пари?\“, често проплаква съпругът, но жената Лъв не обича сама да си прави косата. Тя обича да й угаждат, да й мият косите, да я решат и да я обсипват с внимание и грижи.
Дръжте под наблюдение разноските й. Тя може и да внимава, но само ако има асцендент Рак, Дева или Козирог. Жените Лъв си падат по красиви предмети, мебели или подаръци за близките си. Почти винаги притежават скъп гардероб, с дълги вечерни рокли с дълбоки деколтета, обшити с диаманти. Изобщо имат пищни тоалети и блестящи бижута. За всекидневно облекло обаче типичната жена на тази зодия предпочита спортното. Обича семплите, но скъпи платове. Най-много харесва мек кашмир, качествено италианско трико и английско каре. Притежава превъзходен, но скъп вкус. Понякога се срещат и жени, които развалят безупречния си стил с претрупани и екстравагантни дрехи, но те са изключение от общото правило за изтънчеността на Лъвовете в модата.
Ако поканите шефа си на вечеря, с изненада ще установите, че вашата съпруга може да бъде и много добра домакиня. А шефът ви ще си помисли, че сте истински гений, след като сте спечелили сърцето на тази жена. Със сигурност тя ще впечатли и съпругата на началника ви, тъй като е еднакво ценена и от мъже и от жени, които се радват на приятелската й усмивка и сърдечна благоразположеност. Всеки, който се намира в обсега на сияйното й лъчение, ще усети топлината му. Лъвовете рядко хвърлят сянка.
Тази жена много обича децата си и постоянно ги залива с майчина нежност. Трудно усеща недостатъците им, но в такъв случай става строг родител. Ако децата не демонстрират уважението си към нея, тя се мръщи и потъва в мълчание, тъй като не понася обкръжение от равнодушие. Според една поговорка, ако не използваш пръчката, ще разглезиш детето. Майката Лъв обаче има невероятната способност да глези чедата си дори и да използва пръчката, което направо не е за вярване. Тя лудува, играе и разговаря с тях, но същевременно ги учи на дисциплина, благоприличие и покорство. Лесно обаче се поддава на хленченията да им купува това-онова. С една дума, тя третира децата си като любими членове на кралското семейство, много им се радва, но и очаква от тях да показват уважението си към нея, особено на публично място. Тя страшно се гордее със способностите им и горко на онези, които ги обидят или проявят несправедливост към тях. Няма опасност обаче да прекали с обичта си към децата. Прекалено е независима, за да им посвещава цялото си време. Тази майка винаги успява да живее собствения си живот, но не за сметка на децата. Нейният поглед и внимание постоянно са приковани в тях, макар и понякога от разстояние. Повечето майки от тази зодия предпочитат да работят, но децата им никога не се оплакват от липса на внимание. Посветили се на кариерата си, те успешно се справят и с майчинството, и с професията си. Просто Успяват да покриват и двата фронта.
Никой не може да среже глупава забележка или груб въпрос с по-голямо презрение от тази жена. Тя изобщо не обича непознати хора да фамилиарничат с нея. Макар и самата тя понякога да си позволява да се държи фамилиарно, непознатите трябва да си знаят мястото.
Ако трябва да говорим за нейната вярност, стига ни да си припомним един стар тост: „За мое и за твое здраве, за любовта и за смеха – аз вярна съм щом ти си верен – ни миг по-дълго от това!\“ С това се изчерпва цялата тема.
Не трябва да завиждате на умението й да бъде център на вниманието в компанията на вперили погледи в нея мъже. Грациозната й походка винаги ги кара да се обръщат след нея. Естествено е да бъде обект на ухажване от тяхна страна. Дори самата тя понякога ги поощрява. Обича безобидните флиртове. Това че се е усмихнала на най-добрия ви приятел и му е направила комплимент, в никакъв случай не означава, че е престанала да ви обича. Вие обаче не правете подобно нещо с нейната приятелка. Нещата могат да загрубеят. Трябва да знаете: на едни е позволено, на други – не. Ако случайно разбере, че се обръщате към секретарката си не с официалното „госпожо\“, а по друг начин, мъркащото ви котенце непременно ще си покаже ноктите.
Не е честно, ще отвърнете вие. Това е вярно, но ако искате да притежавате това пищно самородно създание, трябва да направите известни отстъпки. Все пак не е все едно какво ще имате – горд паун или гугутка. Най-подходящата реакция от ваша страна ще бъде да се шегувате със суетата й. Малко жени от тази зодия не биха се втурнали да се състезават с мъжете си по престиж, а и по доходи. Не забравяйте, че лъвицата може да бъде всичко – от актриса до хирург.
Една от най-добрите ми приятелки от тази зодия е известна психиатърка от Ню Йорк. Нейната професия й предоставя възможност да дава съвети и поуки на хората (което е любимо занимание на Лъвовете). Съветите й обаче са съпътствани от толкова топла усмивка, блестящи очи непресторено съчувствие, че у пациентите й настъпва Одобрение само от разговора с нея. Нейният съпруг я залива с цялата си обич и грижовност, които според нея й принадлежат по право, но професията му не е по-лоша от нейната. Той е талантлив писател и поет и това неминуемо впечатлява сантименталната жена от зодия Лъв. Никой от двамата не изпъква пред другия на публично място, но зад кулисите той е мъж и господар. Това е и най-сигурният начин да укротиш жената Лъв.
Такъв е ключът към гладките отношения с момичето От тази зодия. Не бива да се оставяте да ви обсеби, но и не трябва да се опитвате да я подчините. Споделете й, че тя е вашата звезда и в същото време надуйте собственото си его. Само фактът, че сте спечелили ръката на тази горда жена, означава, че сте мъж и половина. По дяволите , как изобщо успяхте да го направите?

_________________
Имай смелост да си служиш със собствения разум.


Вто Юни 21, 2011 8:14 am Профил
Princess
Princess
Аватар

Регистриран на: Пон Авг 03, 2009 9:12 am
Мнения: 1640
(View: Всички /В темата)

Мнение Re: Знаците на зодиака /Линда Гудман/
ОВЕН 21 март-20 април
Помислете си дали не сте срещали някога енергичен и властен човек, дружелюбно усмихнат? И може би той ви е притиснал в разговора така, че не сте могли да се проявите, а сте го гледали с възхищение като онемели? В такъв случай сте попаднали под магнетичната власт на някои Овен, затова се пригответе да изживеете главозамайващо въртене в неговата орбита.
Вероятно този Овен твърдо вярва в някакъв идеал и е готов да разбие стената с глава, ако за него тази стена е олицетворение на висша несправедливост. Готов е да влезе в бой с всеки, за да защити слабите и онеправданите. Готов е да избухне и да направи на пух и прах противника си. След това може и да съжалява, но в критичния момент забравя всякаква предпазливост.
Това е Овенът – първият слънчев знак. Той символизира раждането така, както Рибите символизират смъртта и познанието на душата. И тъй като е бебето на Зодиака, Овенът както новороденото се интересува само от себе си. Той открива с наслада, че има палчета и пръсти, че съществува физически. За да бъдат задоволени всичките му нужди, е необходимо само да ревне с цяло гърло и възрастните тутакси са на негово разположение. Новороденото не се съмнява в нищо и не се страхува от никого, просто защото не му отказват нищо. По същия начин хората, родени под знака на Овена, вярват безрезервно в невидимата сила на доброто, което като с вълшебна пръчка ще задоволи всичките им желания.
Щом реши да сподели нещо, което го измъчва, и така да освободи съзнанието си, Овенът е в състояние да ви позвъни в четири часа сутринта без да му мигне окото. Защо пък не, щом трябва да бъде изслушан? Та нали той не спи! Всичко останало е без значение. Овенът иска нещо и го получава. Също като детето, той се интересува от заобикалящия го свят само доколкото този свят е свързан с него. Но това съвсем не означава, че Овенът е себичен.
Готов е да ви обсипе с хиляди благодарности, с целувки и милувки, загдето сте откликнали на нуждите му. И по този начин ви обезоръжава с наивността си.
Овенът не познава хитростта и лукавството. Управляван от Марс, той цял живот си остава такъв – силно вярващ в една кауза, постоянно пада и става, за да опита още веднъж. Не умее да лъже. Затова пък има най-невероятните мечти, родени в силно развитата му фантазия. Нищо потайно или сложно няма в характера му. Уязвим е като бебе, но съвсем не е безпомощен, защото знае как да постигне своето.
Родените под знака на Марс лесно могат да се разпознаят по външния си вид. Лицата им имат силно изразени, характерни черти. Веждите се сключват точно в основата на носа и образуват знака на Овена, който служи като предупреждение към всеки, дръзнал да пресече пътя им. Тези символични рога означават готовност за действие. Понякога бенка или белег на лицето, риж оттенък на косата са отличителни знаци. Бързи и ловки движения, съответстващи на стрелкащата се мисъл, навяват усещане за невидими искрици, които хвърчат във всички посоки. Походката е устремна – това усещане се създава от широките рамене, здравите и силни кости, леко приведеното напред тяло и главата, бързаща първа да се бухне в тухлената стена, макар от това да пострадат и се изкривят рогата. Цялата стойка отразява самоувереност и властност. Видите ли (рядко обаче) Овен с отпуснати рамене, той вероятно е от овчедушния тип, чието Аз е било грубо накърнено още в най-ранна възраст. Ако раните са били дълбоки, няма бързо да се оправи, но някой ден непременно ще вдигне глава. Нищо не е в състояние да потисне тези хора завинаги, най-малкото пък неуспехът.
Човекът, управляван от Марс, ви гледа прямо – с чистосърдечност и затрогващо доверие – и сякаш пита: Харесвате ли го? Ще направите ли всичко за него? Не? Тогава ще заплаче, но тайно. Никой няма да види сълзите му. Видите ли го да плаче открито, значи нещо го е наранило до дън душа. По-скоро би умрял, отколкото да се покаже слаб и безсилен.
Овенът обича да бъде пръв в избраното от него поприще. Допадат му независимите професии. Когато е принуден да се подчинява другиму, недоволството е изписано открито на лицето му. Свободомислещ е, разточителен с времето и материалните придобивки. Умира да бъде водач, съпровождан от шумни фанфари и възхитени погледи. Но не очаквайте от него проницателност, такт или покорство. Типичният Овен вероятно се е бил сврял зад вратата на обора, когато Бог е дарявал тези качества. Да не говорим, че не е от най-търпеливите. В ресторанта все ще намери за какво да се заяде. Но пък ще остави щедър бакшиш, ако обслужването е добро.
Въпреки това Овните не са от най-коректните длъжници. Понякога проявяват детинска безотговорност и могат да забравят старите си дългове, залисани в някое ново предизвикателство. Все пак ще платят сметките си, но докато ги стигнете, може да останете без крака.
Човекът, подвластен на Марс, е луда глава. Сърцат, предприемчив и инициативен, той смело си пробива път в живота. Но понякога тази смелост най-неочаквано се пропуква. Овенът не може да търпи болка и изпитва ужас от зъболекарската машина. А в същото време е способен да се изправи без страх пред Снежния човек или чудовището Франкенщайн.
В определен момент от своя живот, белязан от безразсъдство, всеки Овен наранява главата или лицето си. Не са изключени порязвания и изгаряния, както и силно главоболие или трайна мигрена, причинена от бъбречна инфекция. Колкото и да не му се ще, Овенът трябва да ходи редовно на- зъболекар, да пази зрението си, да внимава с хремите и да избягва алкохола (не само заради бъбреците, но и защото лесно може да възпламени Марсовата му натура). Спохождат го и кожни обриви, болки в коленете и стомашни смущения. По начало организмът му е здрав и жилав, но не бива да злоупотребява с него и да пренебрегва напълно здравето си. Овенът рядко ляга на легло – тогава действително е много болен. Може да се пребори с толкова високи температури, които биха уморили друг човек. Негова слабост е работата. Разтакаването просто го поболява. Способен е да работи и при неблагоприятни обстоятелства, и в лошо време, и с неподходящи хора. Но това предизвиква у него раздразнение и чувство за неудовлетвореност, които са истинската причина за здравословните му проблеми. Не търпи съвети в това отношение, понякога с години не стъпва при лекар, докато не капне от изтощение или не стане все пак малко по-разумен с възрастта. Няма опасност да се пристрасти към наркотици, не пие приспивателни. (Ами ако пропусне нещо, докато спи?)
Наред с другите огнени знаци Лъв и Стрелец, Овенът рядко е жертва на хронични, продължителни заболявания, причинени от меланхолия и песимизъм (нещо, което и медицината вече признава, макар астролозите открай време да го твърдят). Огнените знаци са предразположени към яростни невротични пристъпи, остри инфекции, удари и високо кръвно налягане. Благодарение на импулсивността си Овенът рядко изпада в униние. Семената на депресията не виреят в неговата почва. Но прословутата му вироглавост, че е най-компетентен от всички, може да му изиграе лоша шега. Той осъществява със замах и самоувереност проектите си, без да си дава сметка, че с такава неистова работа без почивка всъщност върви право към язвата или нервното разстройство.
Ловките стратегически машинации са изключени при хората, управлявани от Марс. Познавам един Овен, пламенен ентусиаст, който намери спонсор за своята оригинална идея. Тъкмо сделката щеше да бъде сключена и Овенът щеше да осъществи най-съкровената си мечта, когато на спонсора неочаквано (всъщност съвсем естествено) му хрумна финансовата операция да се прегледа от известен експерт. Овенът бе категоричен, че никой не може да я ръководи по-добре от него самия. Опасяваше се, че може да се наложи да изпълнява чужди нареждания и да свири втора цигулка. Затова с властен жест извади пурата от устата си и безочливо попита: „Как предпочитате да получите отказа ми – бързо или бавно?\“ Спонсорът беше втрещен.
Ако беше проявил малко такт и дипломатичност, мечтата му нямаше да отиде на вятъра. Но на обикновения Овен са нужни години, понякога ред неприятни провали, докато се научи на скромност и послушание. Едва тогава той самият може да подпомогне проект, така че от него да потекат пари, след като го обогати с конструктивни идеи. Издига се до ръководен пост чак след като привикне да зачита тези, които по качества и заслуги стоят над него. Затова пък тогава успехът му е грандиозен.
Повечето хора, родени под знака на Овена, често правят състояние по-скоро за другите, отколкото за самите себе си. Странното е, че те рядко имат собствен дом и понякога цял живот живеят под наем. Парите не се задържат у тях вероятно защото това, което търсят, не се намира непременно в банката.
Девизът на Овена, особено на младини, е: „Аз съм\“, „Първо аз\“. Искрено вярва, че с всичко може да се справи по-добре от другите. Не може да стои със скръстени ръце, докато някой се помайва и разтакава. Ако трябва да избира между парите и лаврите, винаги ще предпочете лаври* те. Обича парите, разбира се, но много повече обича похвалите и славата. Умее да взима мигновени решения и да поема отговорност.
Овенът е най-сърдечен и великодушен от всички слънчеви знаци. Не е жесток. Езикът му може да бъде подигравателен, язвителен или направо злъчен. Гневът му се разразява като мълния, но обикновено преминава преди жертвата да е разбрала какво става, и доволна, наивна детска усмивка отново грейва на лицето му. Нека си спомним за един невъздържан Овен, Никита Хрушчов, който в изблик на гняв свали обувката си и затропа с нея по трибуната на ООН пред очите на телевизионните зрители от цял свят. Бил пренебрегнат, а нима тактът значи нещо за Овена, когато го пренебрегват? И стана тя каквато стана. Но същият този Овен бил дълбоко съкрушен, когато се разминал с възможността да се порадва като дете на Дисниленд.
Факт е, че повечето Овни имат ужасен характер. Бързо избухват, но от друга страна са неспособни да се сърдят продължително и скоро забравят неприятния повод. Ще ги засегнете, ако им припомните прибързаните и остри думи, които са изрекли. Важното е, че не са ги мислили. Овенът е в състояние да се извини и на най-големия си враг. Той рядко се ядосва на отделни хора. Гневът му е предизвикан от идея или положение, което за него е нетърпимо.
Овенът предпочита да казва истината. Не че не е способен на дребни лъжи, ако това ще му осигури първенството или ще спаси скъпия му идеал. Но чрез откровеността най-бързо се стига до същността. А Овенът няма време нито за разтакаване, нито за клюки. Така е погълнат от самия себе си, че не си струва да пилее излишна енергия и да обсъжда поведението на другите. Освен това за него хората са или бели, или черни. Или приятели, или врагове. Тук полутонове и нюанси няма.
Овенът е безцеремонен. Но умее да бъде и невероятно любезен. Така Марсовият инстинкт към агресия може да бъде прикрит от външния блясък и Овенът с часове да разговаря забавно и остроумно на теми, за които не знае абсолютно нищо. Търпението му е чуждо. Нека друг се занимава с пипкавите, дребни, несъществени неща; друг да установява фактите. Овенът няма време. Той живее само в настоящето и е напълно погълнат от него. Не го интересува миналото, защото никога не си вади поука от него, нито пък бъдещето, което е твърде далече.
Много трудно е да се направи емоционална характеристика на Овена. От една страна реалист, напорист, груб и невъздържан, от друга – идеалист, сантиментално нежен и трогателно вярващ в чудеса. Не признава пораженията, дори да са реалност – все едно дали става въпрос за любовните му преживявания или за срещата на любимия му бейзболен отбор. Тъй като разчита на рогата си, Овенът се бие най-добре с глава (е, и с ума си, разбира се). Често приема боя заради самото предизвикателство или заради опияняващото усещане за сблъсък с препятствието, макар то да е далеч напред или дори не е в неговата посока. Със същата стръв преследва и успеха. Ето защо няма да срещнете Овни в списъка за социални помощи.
Когато реши, Овенът може да бъде спокоен, разумен и сериозен. Жалко, че това обикновено става едва когато премине по-голяма част от живота му. От него трудно може да се роди политик, макар че с лекота печели симпатии и омайва. Рядко изключение от това правило са Томас Джеферсън и Юджийн Маккарти. Повечето Овни, кандидатирали се за президентския пост, са с краткотрайна и смутна кариера. От 1840 година насам, след Джон Тейлър, САЩ не са имали президент от тази зодия. Причината е в характера на типичния Овен. Той притежава два катастрофални недостатъка за един политик – от една страна говори невъздържано и не владее словесното жонгльорство, а от друга – не се оправя в дебрите на икономиката. Повечето политици първо изслушват другите хора и едва тогава казват своето мнение. Типичният Овен има свое виждане за нуждите на хората, не се съобразява с техните желания. Бързайки да им даде онова, което според него най-напред трябва да получат, той не винаги действа политически целесъобразно. И въпреки това с идеализма и прямотата си Овенът печели публиката и тя му се доверява.
Най-добрите сфери за изява на Овните са изкуството или търговията.
Не е изключено да срещнете и стеснителен Овен, но никога няма да попаднете на такъв, който не е наясно със собственото си положение. Трудно бихте се проявили в компанията на човек, управляван от Марс. Тези хора предпочитат да говорят за себе си и за своите планове, отколкото за някой друг или за нещо друго (единствено ще направят изключение за любимите си, ако са попаднали в плен на любовта). Ако все пак успеете да ги заинтересувате, те ще ви служат внимателно, особено ако идеите ви са вълнуващи и напредничави. Ще ви похвалят, ще ви предложат времето и паричната си подкрепа. Ако не дай си боже постъпите в болница, Овенът може да пропусне да ви изпрати картичка. Но в замяна на това ще ви препоръча своя лекар (естествено по-добър от Пастьор според него) и сам ще ви закара дотам. Не ще пожали сили, веднъж заел се да ви помага. Но бъдете така добри да покажете благодарност и признателност. Той ще бъде дълбоко накърнен, в случай че не оцените усърдието му. Овенът обича да прави услуги. Но държи това да му бъде признато.
Този Марсов човек създава такова впечатление за искреност, че оставате направо потресени от явното му безочие, когато твърди нещо, за което знаете, че не е истина. Само се опитайте обаче да го хванете натясно и той ще ви погледне с такива учудени честни очи, пълни с ужас: „Как бихте могли да се съмнявате в мен?\“ Способен е да си затваря очите и да си запушва ушите, за да не вижда и да не чува онова, в което не му се иска да повярва. Дори когато позицията му е разклатена и уязвима, Овенът храбро и искрено я защитава. Но в решителен миг е в състояние да се отметне от най-твърдия си възглед и щом го стори, вече не си го и спомня. Желанието да загърби миналото и да се втурне напред е една от главните причини да се приспособява така безболезнено към нови места и хора. Това бързане, това несъобразяване с реалното и разумното са причина той да не понася спокойните и уравновесени хора и да ги смята за свои врагове.
Рогата на Овена са твърди като диамант и трудно се чупят. В характера му се съчетават детинската наивна вяра и безразсъдния устрем на кръстоносеца по рождение.
Той често изпада в ярост, но гневът му преминава бързо. Тогава пак става весел, открит и дружелюбен. Неговият метал е желязото. Желязната сила му дава девет живота повече, отколкото на другите, и девет пъти повече шансове да спечели битката. Желязната му вяра е чиста, без лицемерие и алчност. Огненият му дух осветява пътя на безстрашните, води ги към невъзможната цел.
Овенът рядко натрупва богатство. Дори да се случи, той няма да спре, за да преброи парите си. Нека другите около него се възползват от тях. Той спазва библейската истина, че хлябът, хвърлен по водата, не храни само него, а се връща увеличен и дарява щастие на хората. Според Овена на този свят има много чудеса. И ако те се свършат някой ден, той е в състояние да ви сътвори още няколко.
МЪЖЪТ ОВЕН
Погледнете там! На какво ви прилича онова създание, което говори по телефона? На зареден детонатор или на горящ факел? На пърхаща птица, динамит или Супермен? Всъщност това е мъж Овен, който ще ви засипе със силни усещания, особено ако сте търсач на такива. Скуката ще избяга далеч от вас. Но ако мечтаете за спокоен пристан и безметежно щастие, явно сте сбъркали адреса.
За миг Овенът може да ви задуши с пламенната си страст, а след това изведнъж да стане леденостуден като полярна мечка. Посмейте само да го обидите или да изгубите интереса му, и сърдечната, импулсивна марсова натура мигом ще се вледени. Ако искате да промените нещата, трябва да започнете от самото начало.
Мъжът Овен е пълен с творческа енергия и идеи. Уморително е да вървите по стъпките му, защото на всичкото отгоре той не обича да хвърля поглед назад и стремглаво задминава по пътя си всичко живо. Ако искате да сте в неговата орбита, направете усилие и го следвайте поне умствено. Той ще ви се отблагодари с радостна усмивка. Хлапашкият вид и държанието му са просто прелестни. Но внимание! Тази хлапащина прониква така дълбоко в емоционалния му живот и мислене, че го обсебва чак докато порасне, което не става рано в неговия живот. Овенът е смел и самоуверен. Флегматичните хора го дразнят. Може да бъде безкрайно щедър и с лека ръка да раздава на непознати времето, парите, симпатиите и вещите си. Но може да бъде и придирчив, заядлив, нетолерантен, когато желанията му не се изпълняват начаса или когато е в обкръжението на мрачни хора.
Що се отнася до любовта, той се хвърля във всяка връзка с твърдото убеждение, че това е най-истинската любов на света (е, може би след тази на Ромео и Жулиета). Когато нещата между двамата не потръгнат, Овенът събира счупените късчета и се мъчи да залепи отново изгубената си обич. Ако станалото е непоправимо, той започва отначало, намира нова Жулиета и историята се повтаря. Независимо колко сърдечни грешки е допуснал, Овенът е уверен, че неговата истинска любима е не по-далеч от следващата му мечта. Като изключим Скорпиона, никоя жена не би могла да мечтае за по-страстен мъж от Овена.
Може да се влюбите в някой на пръв поглед по-кротък представител на зодията. Не се оставяйте в плен на това заблуждение. Всеки Овен се управлява от Марс. Ако бихте могли да проникнете в дебелата му глава, щяхте да ви-Дите как мозъкът му прави двеста оборота в секунда. Освен това се допитайте до бившите му приятелки. Те ще ви отвърнат със смях: „Той е срамежлив и плах? Вие говорите за някой друг!\“ Не след дълго картината започва да се прояснява. Зад паравана на привидното и кротко спокойствие се крие пламенно сърце, упорство и предприемчивост. Така че няма нищо страшно да се влюбите в един типичен Овен, който изразява въодушевлението си от всичко – от пържените ви картофи до романтичните разходки в лунните нощи.
Когато наистина е влюбен, няма по-предан от Овена. Неговата честност и идеализъм са гарант, че няма да ви измами. Развратът или пък дребните флиртове не са за него. Той търси любов като в приказките, а там няма лековато отношение към любовта и секса. Всички други момичета са били преди вас. Познавам един Овен, който обясняваше често на любимата си: Това беше преди да те има теб.
Но ако не подхранвате непрестанно неговите илюзии и не превърнете любовта си в приказка, Овенът може и да погледне встрани. Та той изпитва такава силна потребност от любов! В мига, в който допуснете връзката ви да изгуби романтичния си привкус, той ще започне да кръшка. В случай, че не сте съвсем наясно какво е романтичен привкус, запомнете: Овенът не обича нощем да се пренася в страната на приказките с жена, която си лекува кашлицата, като си е намазала гърдите с мас. Нито пък обича пред него да се лакирате, избелвате, боядисвате или да се мотаете с ролки на главата. Когато е край вас, се парфюмирайте, а когато го няма, може да бъбрите с майка си по телефона. Той иска да се вживее в ролята на Прекрасния принц. А това няма да стане, ако хъркате или се мръщите недоволно, когато ви буди с целувка. Та нима Спящата красавица би постъпила така? Постарайте се сутрин да изглеждате свежа, да му показвате възхищението си и да му хвърляте замечтани погледи.
Ако пренебрегнете романтиката, мъжът Овен в първия момент ще бъде съкрушен. После ще се ядоса и ще тръгне да търси принцеса, която не хърка и не се държи отвратително. В случая той не постъпва подло. Вие сте тази, която е нарушила очарованието на приказката. Повярвал е, че сте сладкопойна чучулига, а изведнъж разбира, че сте креслива сврака. Затова всеки път, когато докосне ръката ви, неприятната изненада го изтръгва от божествения му свят, в който пеят ангели. Какви ти ангели, щом му крещите, че две вечери подред си идва след полунощ! (Което, естествено, той е направил, но коя сте вие, че ще му държите сметка?) Бракът не е затвор и вие не сте му пазач – така смята.
И тъй, мъжът Овен не е измамник. Преди да започне нова връзка, той вече е приключил окончателно със старата. За него е малко вероятно да принадлежи едновременно на две жени (освен ако няма асцендент Близнаци или Венера в рождения си хороскоп). Това би било в разрез с неговата представа за истинска и вечна любов. От вас се иска само да го задържите в страната на приказките. Научете се да гледате замечтано, когато се събуждате, постарайте се да не бъдете никога скучна, пасивна или прекалено стеснителна. Тогава той ще пренебрегне всяка друга и с радост ще стои при вас. За да не го изгубите, трябва да сте съчетание от Грейс Кели, Урсула Андерс, Мари Дреслер, мадам Кюри и кралица Виктория. Нито една принцеса не се покрива с образа на неговия идеал. Няма да ви бъде лесно да го убедите, че превъзхождате всички жени, но ако успеете, той ще ви е предан докрай. Тогава не се притеснявайте за бъдещето. Вълшебният ключ за сърцето му е във ваши ръце. Заключете го.
Ако мислите да го разигравате с флиртове, по-добре се откажете. Първото ви прегрешение навярно ще бъде и последно. Само заради фамилиарен поглед към друг мъж може да загубите Овена, какво ли остава за истинска изневяра. Тъй като иска да бъде пръв във всичко, това естествено включва и първото и единствено място в сърцето ви. Той е прекалено властен и ревнив. В това отношение само Лъвът го превъзхожда. На всичко отгоре никога няма да ви вярва сляпо, както очаква да направите вие. Налага се просто да се примирите, че оживените му разговори с Други жени за него са израз на самата невинност, тъй като той трябва да има лична свобода.
Овенът е бунтар по природа. Не зачита никого и се мисли за по-умен от всички. Изтъквайки неблагоразумно своето превъзходство, има опасност да оплете нещата, защото повечето хора няма да го разберат. Поради вродената си потребност да ръководи и нежеланието да следва друг често пъти получава уроци от по-силните. Тогава душата му ще бъде накърнена и той ще потърси утеха при вас. А вие ще разберете, че под агресивната му самоуверена външност се крие комплекс за малоценност. Но Овенът е готов по-скоро да умре, отколкото да си го признае. В такъв момент не допускайте грешката да съдите безпристрастно или не дай си боже да защитите неговия противник. Постарайте се да обичате това, което той обича, и да мразите онова, което той мрази, защото човекът, управляван от Марс, изисква същата дълбока и предана вярност в любовта и приятелството, на каквито самият той е способен. Ако не разберете това, по-добре си намерете друг мъж.
Овенът не е лукав и не се прикрива. Веднага! ще разберете кога е престанал да ви обича. Ще ви го каже откровено, със студенина и досада. По-добрият вариант е да избухне в яростен гняв, защото това показва, че ядът е мимолетен и любовта може да бъде спасена. Затова се страхувайте повече от ледената му студенина, отколкото от огнената му стихия.
И към любовта, и към работата Овенът пристъпва директно. След като ви е обикнал, няма да губи и секунда. Но не забравяйте, че той трябва да го осъзнае пръв. Не му звънете по телефона и не го преследвайте. Най-бързият начин да го изгубите е да направите първата крачка. Той трябва да я направи. Попречите ли му, интересът към вас ще секне. Когато ви се обясни обаче, не бъдете прекалено хладна и безразлична. Има опасност да потърси другаде внимание. Изобщо любовта с Овена прилича на ходене по въже, а вие трябва да бъдете акробатка. Не тичайте подире му, но и не бягайте от него. Вържете си синьо мънисто, носете четирилистна детелина и си наричайте желания при всяка падаща звезда. Това ще ви отведе до целта. Хубавото на Овена е, че той пръв ще се извини след спречкване и пръв ще дойде, ако имате нужда от него. Когато сте болна или нещастна, ще бъде неуморно до вас. Щедро ще харчи пари за прищевките ви, ще ви обсипва с комплименти (само не забравяйте и вие да му отвръщате с тях). Въпреки че понякога се държи началнически и кипва за дреболии, много рядко не се сдобрява още същия ден.
Но ако е преуморен или обсебен от нова идея, не се сърдете и не настоявайте за обичта и вниманието му. Той иска да изпълва вашия свят, но за разлика от другите мъже ще ви въведе в своя само ако сте негов равностоен партньор.
А ето и изискванията на Овена към вас, неговата избраница: Да бъдете много женствена и същевременно по момчешки палава. Да бъдете независима и в същото време да стоите на няколко крачки зад него. Да го хвалите и да му бъдете предана, но не и покорна робиня. Още ли сте тук? Браво! Значи сте смело момиче. Не съм свършила. Когато е наранен, Овенът може да ви наговори жестоки и язвителни неща, които изобщо не мисли. Ако не го разбирате, това ще ви смаже. После пък иска да му простите и също като него веднага да забравите случилото се. Иска да харесвате всички негови приятели, докато той може да има резерви към вашите! Нали искахте мъж и не побягнахте? Тогава вашата любов може да стане достойна за възхищение.
След сватбата Овенът или ще стане господар на дома, или ще го напусне. Няма да търпи забележки особено за това как харчи парите си. Нали си ги изкарва? Нали са негови? (Не е важно, че понякога притежателното место-имение се разтяга и включва и вашите пари.) Овенът може да не се справя твърде добре със семейния бюджет (изразявам се така тактично само от любезност), но вие не се нагьрбвайте с тази работа дори да сте имали шестица по математика в гимназията. Не му давайте да разбере, че не вярвате във финансовия му гений. Оставете го да държи семейната каса. Ако е типичен Овен, ще бъде щедър и ще ви купува всичко, от което имате нужда. Той може да бъде егоист, но не е скъперник. Може често да сменя служби, но няма да ви остави да гладувате. Ще намери начин парите да се вливат в дома ви, макар веднага пак да изтичат навън. Ето защо няма да е зле да спестявате тайно по нещичко и когато е най-закъсал, да го изненадате. (Това няма Да ви се налага само ако той има Луна в Козирог или Рак.) За децата си Овенът е предан, сърдечен, забавен – с една дума, прекрасен баща. Но след време започва да проявява деспотизъм и да им се меси в избора на професия, забравяйки, че и на младите е нужна по-голяма независимост. Все пак оставете го да играе бащината си роля, не му пречете да води дъщеря си в ресторант или да обсъжда със сина си бейзбола и момичетата. Той не бива в никакъв случай дори да допуска, че децата са по-важни за вас от него самия.
Ако сте решили да работите и след като се омъжите, вероятно вашият съпруг Овен няма да има нищо против, стига, разбира се, да не го засенчите професионално. Той трябва да бъде по-добрият, защото иначе животът му губи смисъл. Поддържайте мъжкото му самолюбие, но не се обезличавайте около него. Живо се интересувайте от работата и плановете му. Един Овен по-лесно ще прости набързо приготвените сандвичи за вечеря, отколкото безразличието към идеите му. Не се опитвайте да го командвате, както и не се оставяйте той да прави това. Съпругът Овен няма да е очарован от жена, която всяка вечер си намира работа навън – било с приятелки, било по курсове. Но още по-малко ще се примири със съпруга, която не мърда от къщи и непрекъснато плете пуловери или шие гоблени. Трябва да сте някъде по средата. Ако успеете, след години ще бъдете единствената белокоса Жулиета, чийто съпруг все още я носи на ръце дори на златната им сватба. За една романтичка това е истинско предизвикателство. А вие, то се знае, сте такава – в противен случай не бихте се влюбили в мъж Овен.
ЖЕНАТА ОВЕН
И така, влюбен сте в момиче, родено под знака на Овена. Не съм сигурна дали трябва да ви поздравя или да ви съчувствам.
Когато Байрон е написал: Любовта е нещо отделно От живота на мъжа, но изпълва цялото същество на жената, той навярно не е имал предвид жената Овен. Тя може да си мисли, че любовта е смисъл на живота й, но е така погълната от заобикалящия я свят и от самата себе си, че по-лесно от всяка друга би могла да мине без мъж.
Липсата на мъж за нея обаче не означава липса на любов. Сърцето й винаги ще копнее по един герой на мечтите й, за когото да бленува в дъждовните априлски дни, по първия сняг или при блясъка на светкавица. Но колкото и да въздиша, няма да страда много, ако той не се появи. Защото знае, че може да прави всичко дори по-добре от него.
Може сама да си отваря вратата, да си облича палтото, да спира такси и да си пали цигара. Може сама да си свърши всякаква работа, даже според нея това е най-сигурният начин работата да бъде свършена. Естествено, това не се отразява много добре на мъжкото самолюбие. И в любовта тя иска да направи първата стъпка, особено ако се бавите и не й определяте среща. Едва когато ви се изповяда, можете да разкриете чувствата си – преди това рискувате. Много внимавайте как ще подходите към жената Овен. По-добре първо да спечелите сърцето й и едва когато сте напълно сигурен, се опитайте да я прегърнете и целунете. Иначе тя може да ви удари плесница и да избяга подплашено.
Тук не бива да се заблуждавате обаче. Тя е избягала не защото се страхува от вашите любовни намерения, с които спокойно ще се справи. Страховете й са продиктувани по-скоро от това да не се отегчи до смърт, ако се свърже с един боготворящ я роб, предан като куче. Ще я спечелите само ако я държите в неизвестност и се показвате безразличен. Мъжът, който не се предава лесно, винаги интригува жената Овен. Тя не може да проумее как той все още устоява на безспорната й прелест. И понеже е управлявана от Марс, тази жена ще преобърне света, за да докаже, че е желана, дори ако въпросният мъж вече не я интересува.
Скарлет О\’Хара е самото олицетворение на жената Овен. Тя събира в краката си всички мъже в радиус от сто километра, а сърцето й копнее за единствения, когото не може да завладее. Своенравна, но и бързо приспособяваща се, тя се опълчва срещу условностите, сама се изправя срещу настъпващата армия и дори може да застреля човек, ако той застрашава онези, които обича.
Марсовата същност на Скарлет се проявява особено когато е сама, без мъж, приятели и гладува. Тогава изрича заклинание към небето: „Ще преживея всички тия мъки, а когато краят им дойде, никога вече няма да гладувам. Нито аз, нито семейството ми. Дори да ми се наложи да крада или да убивам, кълна се, че никога вече няма да бъда гладна\“. Много по-късно, когато детето й е мъртво, а любимият човек се кани да я напусне, тази типична жена Овен все още има сили да каже: „Но как ще го пусна да си иде! Сигурно има някакъв начин да го задържа!… Веднъж да дойде утре, ще намеря начин да спечеля Ред отново. Та нали и утре е ден.\“
Действително Скарлет О\’Хара ви дава най-точна представа за първия слънчев знак от Зодиака, с цялата му присъща марсова сила и годност отново да се изправя на крака след изживяната трагедия. Тя е съвършената жена -пърхаща с мигли кокетка, но същевременно способна да поеме и мъжката работа, когато мъжете липсват. Ако изучите характера на Скарлет, ще разберете точно какво ви очаква с жената Овен, след като сте проявили смелостта да се захванете с нея. Но оптимизмът и вярата й в утрешния ден ще бъдат вдъхновение за вас.
Жената Овен обича ласкателствата, стига да са искрени. Показвайте й своето възхищение просто, без да го обличате в помпозност. Тя е много сантиментална и ще ви бъде вярна. Само че в нея се крие типичното за Овена противоречие: не иска да бъде преследвана, а бързо губи интерес към резервирания. Не желае много властен мъж, но още по-малко ще хареса някой, който се свива в краката й като куче. Преди да се почувства щастлива в любовта, жената Овен трябва да се пребори с вечното марсово предизвикателство – неистовото желание да има власт над любимия си, което противоречи на тайната й мечта той да я завладее. За да ви обича, трябва да се гордее с вас. Затова не забравяйте да изтъквате нейните дарби и способности. В замяна ще ви бъде благодарна и щедро ще ви възнагради.
Жената Овен не е скъперница. С лека ръка раздава време, вещи и пари. Но опре ли въпрос до любовта, там „нейното си е нейно\“ и ревността пламва от дреболия. Никога не се възхищавайте пред нея на друга жена. Не рискувайте да имате млада секретарка (все пак по-добре да бъде мъж!). Ако не й отреждате единственото първо място във всичко, ще има да се чудите къде са отишли горещите чувства и страсти. Когато наистина засегнете жената Овен, тя се превръща от огън в лед. Но огънят бързо изгаря, а ледът може да бъде вечен. Запомнете това, ако наистина държите на нея.
Тъй като предпочита мъжката компания и печели възхищението на всички мъже, с които общува, независимо дали те са на девет или на деветдесет години, ще имате предостатъчно повод да изпитате терзанията на ревността. Не мислете за това. Тя може да се разпорежда собственически с вас, но няма да допусне вие да сторите същото с нея. Жената Овен твърдо отстоява свободата си – и преди, и след брака. Налага се да й вярвате за всичко, което ви казва: къде ходи, какво прави, макар че тя няма да се отнася със същото доверие към вас (е, понякога се старае да контролира чувствата си, макар това да я съсипва). Но веднъж привързала се, тя ще ви бъде вярна. Твърде малко вероятно е да ви изневери. Честната й натура няма да го позволи. Ако все пак престане да ви обича, ще ви го каже ясно и едва тогава ще погледне към друга връзка.
У нея има странна смесица от дълбока страст и нежна мечтателност. Способна е да се отдава докрай, водена от естествените си чувства.
Обикновено се потапя напълно в професията си. Всяка работа й се отдава – от борсата и недвижимите имоти до сцената и манекенския подиум. Може да ги напусне, и то временно, само ако е изпълнена с любовен плам и си представя приказна къщичка за двама край морето (типично за въображението на Овена, което се пренася направо в щастливата част и пренебрегва досадната). Но щом къщичката протече и чувствата се поуталожат, тя ще побърза да се върне на работа. Не й пречете. Това ще запази добрите ви отношения.
Няма положение, с което жената Овен да не може да се справи. Предизвикателствата в живота я привличат като магнит. Познавам една такава жена, която няколко години бе принудена да живее в две стаи със съпруг, пет деца и куче. Макар че на няколко пъти стигаше до ръба на истерията, тя издържа. (Жена от никоя друга зодия нямаше да го направи!) И не само това – в един момент реши, че кучето е тъжно и му трябва другарка. Естествено, децата веднага я подкрепиха. За беда второто куче не беше свикнало да живее в къща. Това съвсем не я смути. Тя направи дежурства за чистене на килима. И когато този килим заприлича на нищо, й хрумна знаете ли какво? Да намери отнякъде пари за нов. (Всяка друга жена би изхвърлила второто куче). Накрая килимът беше купен, а моята позната беше уверена, че ще се случи чудо – ще се родят кученца и цялата чета ще се премести в нов апартамент. Така и стана. Чудесата спохождат тези, които вярват в тях. Жените от зодия Овен са непоправими оптимисти, понякога дори до глупост. Често се забъркват в оплетени ситуации, но не признават грешките си. На думи са готови да го сторят, ала по характер са вироглави. А библейското предупреждение: „Пред погибел гордост върви и пред падение – надутост\“ за тях има следното значение: „Напусне ли ви гордостта, започва падението\“.
Няма опасност жената Овен да попадне в лапите на вълка. Тя е имунизирана срещу вълци и знае как да се пази. Много по-вероятно е да бъде прелъстена от някой идеалист, защитаващ загубена кауза. Но дори с него тя ще съумее да наложи своята индивидуалност, която никога не може да бъде напълно обезличена, макар понякога да се подчинява на подходящия мъж.
За жената Овен любовта означава всичко да се дели по равно. Когато е нещастна, вие също трябва да сте нещастен. Когато е щастлива, и вие трябва да сте щастлив. Тя очаква, че може да ползва вещите ви, банковата ви сметка, приятелствата ви и да споделя мечтите ви. В замяна ви дава своите. Е, не е важно, че сметката й е празна, а приятелствата – отминали. Важното е, че не ги крие само за себе си. И ако вие си позволите да криете нещо от нея, тежко ви _ това ще я вбеси. Тогава по-добре не излизайте насреща й!
Да накърните гордостта й или пък да подрежете крилата й – това означава направо да я унищожите. Обикновено другите се отнасят точно така с нея, защото не понасят жена, която се смята за по-умна от всички. Когато след многото уроци открие, че действително не тя управлява света, разплакана и съкрушена ще се хвърли в обятията ви. Тогава ще покаже истинската си същност на беззащитна и уязвима жена. Всъщност тя не е толкова силна – само би искала да бъде. В такива моменти нежно я успокойте и така никога няма да я загубите. Защитавайте я от враговете й. Тя няма да ви прости, ако не сте на нейна страна. В същото време бъдете готов да се сдобрите с неприятелите й, защото тя може да го стори всеки момент. Но жената Овен е справедлива и също предано ще ви защитава.
Ако ви стане съпруга, може да ви побелеят косите. Но никога няма да ви е скучно. Обикновено домът е тесен за нейните способности и дейна натура. Ще готви, ще чисти, пере и кърпи, но без особено желание. Просто ще върши всичко, щом е необходимо. И в същото време ще гледа навън, където ще задоволява доста интереси. Вместо да внася спокойствие и уют около камината, тя ще ви създава тревоги и напрежение. Но е забавна и умее да дарява запомнящи се мигове на щастие. Точно те са вашата награда, ако имате търпение да ги дочакате. Тогава ще разберете, че марсовите жени имат много нежни сърца.
Жената Овен по принцип говори много, макар и умно. Рядко се оплаква от болести и от умора. Но щом се разболее наистина, очаква всички да й треперят.
Тя вероятно ще направи отлично впечатление на шефа ви, стига да я убедите, че не бива да му дава съвети относно фирмата. Ако се окажете без работа, с готовност ще поеме бремето и сама ще докарва семейния бюджет. Но не би уважавала мъж, печелещ по-малко от нея (както и не би го изоставила само за това). С готовност ще притопля вечерята и предано ще ви чака, но трябва да знае къде сте и какво правите. Способна е даже да ви провери по телефона.
По отношение на външността си тя е достойна Евина Дъщеря. Много рядко ще я видите занемарена. Един неодобрителен поглед или намек, и ще се втурне към козметичката, фризьорката, шивачката. Само се опитайте да похвалите новата прическа на секретарката си – в следващия миг си търсете мъж за секретар. Понеже е суетна, тя е чувствителна към всичко,- от възрастта до най-невинната реплика от рода на колко уморена изглежда. Тогава ще направи всичко възможно никога да не ви прилича на баба Яга.
Жената Овен е грижовна майка. Няма да взема на ръце бебето си всеки път, когато то ревне, но ще го държи чисто, доволно и здраво. Ще му даде много топлина и майчини милувки. Детето й ще израсне в приказния свят, в който и тя живее. То ще вярва в духове и чудеса, ще вижда в утринната роса на тревата искрящите забравени огърлици на приказните феи. Но в същото време ще бъде възпитано в строга дисциплина и ще стане самостоятелно.
Понякога тази жена прави бурни сцени, но те са краткотрайни като лятната буря. Тя не е злопаметна, не търси отмъщение. Както след дъжд внезапно грейва дъга, така се връща априлската й ведрост. И ако успеете да превърнете Овцата в агне, ще имате жена, която е честна и пламенна, предана и забавна, макар понякога да е малко невъздържана, деспотична и независима. Е, човек никога не бива да иска всичко.
Жената Овен ще ви помогне да върнете изгубените си илюзии и мечти. Нямате мечти? Ами вземете назаем от нея. Тя ги има предостатъчно. Тогава заедно можете да сътворите чудеса.

_________________
Имай смелост да си служиш със собствения разум.


Сря Юли 06, 2011 8:30 am Профил
 [ 4 мнения ] 


Кой е на линия

Регистрирани потребители: CommonCrawl [Bot]


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Иди на:  
Powered by phpBB , Almsamim WYSIWYG © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Превод: Ioan Arnaudov