Последно посещение: Чет Фев 22, 2024 8:46 am Дата и час: Чет Фев 22, 2024 8:46 am
 [ 6 мнения ] 
Финансов геноцид ли е високият лихвен процент в България? 
Автор Съобщение
Site Admin
Site Admin
Аватар

Регистриран на: Чет Дек 18, 2008 6:21 pm
Мнения: 336
(View: Всички /В темата)

Мнение Финансов геноцид ли е високият лихвен процент в България?
Ще "убият" ли банките своите длъжници - граждани и фирми? Има ли начин хем банковата система да се опази от фалит, хем кредитополучателите да останат живи? Очакваме вашите мнения и идеи. :evil:


Нед Ное 01, 2009 9:17 am Профил Facebook Сенат Гласът на блогъра
Аватар

Регистриран на: Сря Окт 28, 2009 12:58 pm
Мнения: 7
(View: Всички /В темата)

Мнение Re: Финансов геноцид ли е високият лихвен процент в България?
Политиката на банките в България умишлено водят малките и средните предприятия към фалит и правят кредитите невъзможни за обслужване. Не може една и съща банка да намалява лихвените проценти в страните в Западна Европа, а тук да ги увеличава.
Истината е, че БНБ в момента си правят оглушки за наглостта на банките и не защитават интересите на хората, защото в противен случаи банковата система ще рухне. А банките си надуват лихвите за наша сметка и си изнасят печалбите към банките-майките зад граница, където лихвите на същите банки от веригата са доста пункта надолу .

За жалост това е истината и тя продължава години наред. ДА! Финансов геноцид е високият лихвен процент в България!


Пон Ное 02, 2009 9:20 am Профил

Регистриран на: Пон Ное 02, 2009 1:00 pm
Мнения: 1
(View: Всички /В темата)

Мнение Re: Финансов геноцид ли е високият лихвен процент в България?
Освен малките и средни предприятия жертва на банковата политика у нас са и много домакинства. Редица семейства, поради високите лихвени проценти, са сериозно затруднени да обслужват ипотечните си кредитите и ако банките не приемат нарочни мерки за преодоляване на този проблем би следвало да се превърнат в заложни институции /къщи/, но при занижената покупателна способност не виждам на кого в България ще продават. Или можи би на чужденци?! И това ли ще е дейността на банките у нас? Какво прави БНБ? Риторични въпроси на които обществото от доста време чака отговор, но за съжаление получава мълчание. Някъде прочетох, че мълчанието е мощен източник за зареждане с енергия. Дано по-скоро зареждането да приключи, да стартира обществения диалог и да станем свидетели на адекватни мерки.


Пон Ное 02, 2009 1:29 pm Профил

Регистриран на: Вто Ное 03, 2009 10:30 am
Мнения: 1
(View: Всички /В темата)

Мнение Re: Финансов геноцид ли е високият лихвен процент в България?
Да, но не само финансов. Очевидно е и социален геноцид - свръхзадлъжняването на домакинствата от първите 5-6 подоходни децила е характерно не само за България. Хората живеят и задоволяват базисни потребности на кредит навсякъде в света. Погледнете данните за динамиката на доходите от труд: навсякъде спада делът им в БВП и националния доход. И така е от 80те години насам. ЕС, САЩ, Япония - всички са в един и същ калъп. Данните за държавните социални разходи имат същата тенденция. Как да живеят хората - освен на кредит? Но все повече не могат да изплащат кредита заради намаляващите доходи. Кредитният балон се спуква и идва голямата криза. Тя изглежда като финансова и икономическа, но е предизвикана от намаляващи доходи, бедност и огромни неравенства.
Накратко неолиберализъм в действие.
Другата му страна е "финансиализация". Вся власть банкам! Банките контролират националните икономики, а самите банки се контролират... от някъде. Това е гръбнакът на неформалната глобална мрежа, която управлява света. Нищо лошо, освен това че най-отгоре стоят плиткоумници - хора с представи и знания от миналия и по-миналия век, защото така и не надраснаха Маркс. Прав е Дарендорф, когато казва че тези са последните марксисти днес.


Вто Ное 03, 2009 10:47 am Профил

Регистриран на: Вто Ное 03, 2009 10:54 am
Мнения: 1
(View: Всички /В темата)

Мнение Re: Финансов геноцид ли е високият лихвен процент в България?
Високият лихвен процент е една малка част от комплексния финансов и социален геноцид. Той отразява едно грандиозно преразпределяне на доходите - от една страна в договорите с банките кредитираните нямат никаква договорна сила и следователно банките действат като лихвари, от друга страна след отказа на държавата, чрез плоския данък, да преразпределя, банките преразпределят като изплащат високи лихви по депозитите и вземат високи лихви по кредитите. Но това привидно балансиране е всъщност презапределяне - тъй като групите, които имат депозити са различни от тези, които имат кредити. Хората с кредити, т.е. нискодоходни групи, плащат за благоприятни лихви по депозитите на високодоходни групи. Освен това доколкото нарастват депозитите на чужди граждани - българи с кредити плащат на чужденци с депозити. В основата на всичко това стоят не толкова банките, колкото липсващата национална финансова, подоходна и икономическа политика, както и адекватната регулация на дейността на банките.


Вто Ное 03, 2009 11:12 am Профил
Аватар

Регистриран на: Чет Юли 23, 2009 8:37 pm
Мнения: 76
(View: Всички /В темата)

Мнение Re: Финансов геноцид ли е високият лихвен процент в България?
http://svejo.net/home/link_summary/466710-GRAJDANI-DLUJNICI-SREShtU-BANKI-LIHVARI-KOI-KOGO-MAMI-?feature=6

_________________
Да разбереш истината е половината...по-важно е какво ще направиш с нея.


Чет Ное 05, 2009 1:32 pm Профил
 [ 6 мнения ] 


Кой е на линия

Регистрирани потребители: CommonCrawl [Bot]


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Иди на:  
Powered by phpBB , Almsamim WYSIWYG © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Превод: Ioan Arnaudov