Последно посещение: Пет Дек 01, 2023 4:51 am Дата и час: Пет Дек 01, 2023 4:51 am
 [ 2 мнения ] 
КОЛЕДА 
Автор Съобщение
Princess
Princess
Аватар

Регистриран на: Пон Авг 03, 2009 9:12 am
Мнения: 1640
(View: Всички /В темата)

Мнение КОЛЕДА
Коледа е времето , когато ....


... сме заедно цялото семейство, ако имаме такова или си вземаме детенце назаем от някой дом за изоставени, за да види и то що е това животно фамилия
...се сещаме, че трябва да сме добри, и пращаме смс индулгенция за инвалидите, болните или сираците
...правим ненужни и глупави подаръци на килограм и наливаме парите, които нямаме в джобовете на търговците
...изпращаме картичка, на хората, за които не сме помислили цяла година
...подпомагаме мобилните оператори с един и същи изключителен смс взет от интернет страница за пожелания, изпратен накуп до всички в телефонния указател
...преяждаме
...препиваме
...тичаме до аптеката за активен въглен и алказелцер и обвиняваме празника, че дрехите ни са отеснели
...хвърляме пиратки, пеем джингълс бел
...изкупуваме метри кичозни украси и превръщаме къщата си в кич в търсенето на крисмъс спирит

Коледа, отдавна не е Рождеството на младенеца в яслите, идването на влъхвите и любовта в семейството.

а и се питам, трябва ли ни специална дата в календара, за да сме добри, за да сме заедно с хората, които обичаме, за да направим жест.Емилия Цветкова
_________________
Имай смелост да си служиш със собствения разум.


Вто Дек 20, 2011 10:14 am Профил
Princess
Princess
Аватар

Регистриран на: Пон Авг 03, 2009 9:12 am
Мнения: 1640
(View: Всички /В темата)

Мнение Re: КОЛЕДА
Пътят ни към Спасителя е осеян с бахур, кисело зеле и sms благотворителност, моловете са новите храмове, а водачи са ни кръстоносци атеисти
„Не е за пръв път! Точно 1922 пъти се ражда Спасителят, а спасение няма. Но все пак раждането му ще бъде посрещнато със старите обичайни тържества.” Написал го е Христо Смирненски в далечната 1922 г. Тя е знаменателна с проведения референдум за наказване виновниците, довели България до първата национална катастрофа през 1913 г. и втората - през 1918 г. На съд отиват министри от кабинетите на Иван Гешов, д-р Стоян Данев и Александър Малинов. Гласувало се е с бяла и черна бюлетина. Дали е възможно днес, 90 години по-късно, в условията на демокрация да се случи нещо подобно и виновните за разграбването на България през т.нар. преход да си получат заслуженото? Но това е друг разговор.
Тази година Спасителят ще се роди за 2011-и път. Всичко останало си е същото. Пак коледни елхи, играчки, подаръци, статистики, пожелания за берекет и успехи, тъга по отминаващото време, надежда, че нещо ще се промени – утре, след седмица...

По Коледа хората стават по-добри, усмихват се, веселят се. Но Коледа е и велика конспирация От години корпорации, производители и търговци ни бъркат в джоба брутално, чрез словата на Спасителя, чрез неговия образ, пасторалната картина в онази кошара с агънцата и майка му, заченала без сексуален контакт. Днес на това няма да повярва и най-тъпият тийнейджър, лутащ се из Фейсбук, но номерът минава всеки път. Защото така е записано в Евангелието на Матей и Лука. А за християнина евангелието е като Учението Чучхе за севернокорееца. Христос ходи по водата и нахранва целия мирянски народ с няколко риби. Според Чучхе вождът Ким Ир Сен може да живее без вода и храна колкото си иска или колкото му се наложи, а на корейците им стига паничка ориз. Всичко е в гледната точка.

Не богохулствам, това са фактите. Ето ви пример за български вариант на Чучхе. Онзи ден телевизиите показаха километрични опашки в столични молове. Уж обеднели, безработни и сърдити българи, затворени в колите си, чакали часове наред, за да влязат/излязат в/от търговския Ерусалим. Хиляди натъпкани в мола като онези вкусни шпроти в консерва от годините на соца. Толкова хора пред храма няма да видите никога. Освен ако Митко Пайнера не започне да организира концерти в църквите и манастирите.

Животът, според българина, е да можеш да купиш и продадеш нещо на далавера. Другото е труд напразно. Коледа по български е и когато под ножа паднат 500 000 розови прасенца и телата им се превърат в бахур, кървавица и суджук. На запад от Калотина заради този ритуал ни смятат за варвари, но за нас той е красив и вкусен. Дори българите в Чикаго не са забравили тази традиция, но се крият да не ги подушат властите или организациите за защита на животните, че ще им съдерат задниците от глоби и съдебни процеси. Вече споменах, че по Коледа българинът става по-добър Ето и железните железничари станаха по-сговорчиви и стачката отиде в историята. Ура-бура 24 дни, загубени милиони (ще ги платим всички ние), някакви отстъпки и на финала – ръкостискания. И синдикатите сити, и БДЖ-то цяло, макар и полуживо. Но е така, защото железниците не се управляват като молове. Ако предложат топли, уютни и скъпи вагони, и за тях щеше да има опашка.

Да не забравим и „Българската Коледа” на Първанов. Пуснахте ли sms? Наши политици разправят, че в Брюксел се чудели колчем видели Първанов със свещ в ръка в Божия храм, как преподавател от АОНСУ и Института по история на БКП съчетава маркс-ленинския атеизъм с учението на Спасителя. Няма как да го разберат. Но ние си знаем, че няма нищо по-просто от това да смениш селския си манталитет с ловна пушка за аристократично хоби. Всеки българин го може. Затова и едни от най-щедрите дарители за църквата са... знаете кои. Не е ясно само защо Росен Плевнелиев с такъв патос заяви, че ще продължи „Българската Коледа”. Не е ли редно преди това да й направи ревизия, ама истинска, а не като отчета в сайта на инициативата.

Трябва точно това да направи, ако категорията морал има все още някакво значение.Предколедно пък Трактора посети СЕМ. СЕМ е Съвет за електронни медии, ако не знаете. Трактора е Алексей Петров, подсъдим за тежки криминални престъпления. Обадил се в СЕМ два дни преди заседанието на Съвета, за да извести за идването си. Преди това негови трактори блокираха София и пътищата в страната. СЕМ се събра заради реплики на известен журналист по адрес на протестиращите зърнопроизводители в ефир. Журналистът бе наказан ритуално и порицан публично. Но ако това е работата на СЕМ, то защо Съветът мълча, когато Трактора, в ролята на кандидат за президент, прокламираше забрана на политическите партии от екрана на няколко телевизии, което си е обикновен фашизъм.

В СЕМ се държаха с Трактора все едно е Дядо Коледа макар той да твърдеше, че е там като данъкоплатец. Интересно, какво ще правят в СЕМ, ако на следващото им заседание ги посетят всички данъкоплатци. В тази връзка не е лошо някои членове на СЕМ да отидат в най-близката църква, за да си припомнят как изглежда Спасителят, защото има опасност скоро да го бъркат с този или онзи разносвач на подаръци. Наказвайте когото си искате, но не го правете по този начин и пред такива хора. Това го има само в Чучхе и Прокламацията на Дучето. Има, разбира се, и приятни изключения. В Пловдив забраниха чалгата на публични места. Значи можело. Починът обаче не се подема от други селища. Жалко.

По Коледа се задава и един от най-вечните български въпроси: втаса ли ти зелето. Зелето е велик нашенски зеленчук, без който зимните празници щяха да бъдат съвсем други. Киселото зеле става за всичко: за салата, за готвене и борба с махмурлука. Зеле на фурна – с ориз, с боб – кой както го обича. Най-хубаво е със свински гърди или джолан. Капамата е кулинарен връх. По един неподражаем начин киселото зеле спомага за развитието на демократичното мислене у българина и стимулира неговата политическа толерантност.

На зеленце с мръвка, греяна ракия и кана вино българинът сяда и с най-върлия си опонент Изглежда обаче Стоян Михайловски е имал друго виждане по въпроса, защото още преди много години е казал: „Веднъж като приемем формулата на Монтескьо, че базисът на демокрацията е добродетелта - трябва да заключим, че развалените нрави са несъвместни с демократически държавен строй - сиреч, че у развалените хора демократизмът бива нещо несъществено, безпредметно, едно повърхностно лустро, един безсмислен изглед, една изкуствена вънкашност, прикриваща пълно нищожество. Такъв е демократизмът на русите, на гърците, на турците, на власите и на сърбите. А преди всичко, такъв е демократизмът на българите.” Сякаш не Михайловски, а самият Нострадамус го е казал.

По Коледа е много фешън да се говори и за кризата – световна и национална. Безработни, бедни, голи, боси, безпарични и безрадостни. Присъствието на кризата винаги навява тъжни и тегави мисли. Статистиките и споровете около бюджета подсилват минорното настроение, внушават мизерност и незначителност. В същото време хотели, спа центрове, хижи и цели курорти не смогват да запишат всички резервации. Май е време да свикваме с различността. Километрични потоци от коли ще задръстят пътищата по празниците. Велико нашенско преселение. Тонове мръвки, туршии, лютеница, патки, пуйки, вино и ракия ще изминат хиляди километри. Българският принос. И да не забравяме, че Рождество е преди всичко вяра и упование.
Тиха нощ, свята нощ...
2011-ото раждане на Спасителя.

О.Стефанов

_________________
Имай смелост да си служиш със собствения разум.


Сря Яну 04, 2012 11:16 am Профил
 [ 2 мнения ] 


Кой е на линия

Регистрирани потребители: CommonCrawl [Bot]


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Иди на:  
Powered by phpBB , Almsamim WYSIWYG © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Превод: Ioan Arnaudov